Hüyük: İnşaat maliyetleri yüzde 39 arttı – D20Haber
28.04.2024, Pazar
16 °C / 30 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. EKONOMİ
  6. /
  7. Hüyük: İnşaat maliyetleri yüzde 39 arttı

Hüyük: İnşaat maliyetleri yüzde 39 arttı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 8 Aralık 2021 Çarşamba - 18:32Güncelleme: 8 Aralık 2021 Çarşamba - 18:46
Hüyük: İnşaat maliyetleri yüzde 39 arttı

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Denizli Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Nigar Hüyük, inşaat maliyet endeksinde yüzde 39, malzeme endeksinde yüzde 47 artış olduğunu belirtti.

İMO Şube Denizli Şube Başkanı Nigar Hüyük, herkesin gündeminin ekonomi olduğunu, döviz kurlarındaki dalgalanmaların günlük değişen market etiketleriyle, iğneden ipliğe sürekli artan hayat pahalılığıyla halkın karşısına çıktığını ifade etti.

“BAZI KALEMLERDE FİYAT ALINAMIYOR”

İnşaat maliyetlerinde de önemli artışlar görüldüğüne işaret eden Hüyük, “TÜİK verilerine göre, inşaat maliyet endeksi bir önceki yılın eylül ayına göre yüzde 39 oranında artmıştır. Bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksinin oranı yüzde 47 artmıştır. Dövizin her gün rekorlar kırdığı bugünlerde sektörümüzün tüm kalemlerinde sürekli fiyat artışları meydana gelmektedir. Malzeme fiyatları günlük değil, anlık değişmektedir. Bazı kalemlerden fiyat dahi alınamamaktadır. Ekonomik belirsizlik içinde bu büyük fiyat dalgalanmaları karşısında, bazı firmalar yatırımlarına ara verirken, bazılarıysa son vermektedir” ifadelerini kullandı.

ÇÖZÜM ÖNERİLER

Gerek kamuda gerekse özel sektör içinde sabit gelirli çalışan meslektaşlarının sürekli artan giderler karşısında hızla yoksullaştığını kaydeden Hüyük, sözlerine şunları ilave etti:

“İşsizlik, hayat pahalılığı, düşük ücretler ve güvencesizlik bizleri derinden etkilemektedir. İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi olarak biz, üst örgütümüz olan TMMOB’nin başlattığı kampanyayı destekliyor ve çözüm önerilerimizi sıralıyoruz:

• Üretime, sanayileşmeye, istihdam ve kalkınmaya dayalı ekonomi politikaları benimsenmelidir.

• Kamu kurum ve kuruluşları ile kamu hizmeti yapan kurum ve şirketlere yeni mezun meslektaşlarımızın istihdamı zorunlu hale getirilmelidir. Kamuda İnşaat Mühendisi istihdamı arttırılmalıdır.

• Kamuda çalışan mühendislerin ücretleri iyileştirilmeli ve ek gösterge 6400 seviyesine yükseltilmelidir.

• SGK ile TMMOB arasında ücretli çalışan mühendis, mimar ve şehir planlamacılarının asgari ücret denetim protokolü ivedilikle yürürlüğe girmelidir.”