Hüyük: En pahalı beton Denizli’de – D20Haber
28.04.2024, Pazar
16 °C / 30 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. EKONOMİ
  6. /
  7. Hüyük: En pahalı beton Denizli’de

Hüyük: En pahalı beton Denizli’de

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 19 Mart 2022 Cumartesi - 10:29Güncelleme: 19 Mart 2022 Cumartesi - 10:40
Hüyük: En pahalı beton Denizli’de

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Denizli Şube Başkanı Nigar Hüyük, artan inşaat maliyetlerinden yakındı, çevre illere göre en pahalı betonun Denizli’de olduğunu belirtti.

İMO Denizli Şube Başkanı Nigar Hüyük, basın açıklamasında inşaat sektörünün sorunlarına dikkati çekti. Ülke ekonomisinin lokomotifi haline gelen ve yaklaşık 200 iş koluyla bağlantılı olan inşaat sektörünün son 3 yıldır ciddi sıkıntılar içinde bulunduğunu ve bu sıkıntılar her geçen gün daha da derinleştiğini söyleyen Hüyük, olumsuzlukların teknik hizmet veren mimar, mühendis, yapı sahibi, taşeron ve işçi herkesi olumsuz etkilediğini, inşaat maliyetlerindeki artışların en önemli problemi oluşturduğunu kaydetti.

“MALİYET HESABI YAPILAMIYOR”

İnşaat sektöründe artan maliyetlerin hem toplam inşaat hem de malzeme maliyetleri açısından TÜİK verilerinin çok üzerinde bulunduğunu anlatan Hüyük, “Yüksek enflasyon ve fiyat artışlarındaki istikrarsızlık, sektörü artık maliyet hesabı yapamaz duruma getirmiştir. Kentimizde inşaat maliyetlerinin artması ile birlikte artan konut fiyatları yüzünden, orta ve dar gelirli ailelerin ev alması artık hayal olmuş, konut arzının azalması, kiralarında anormal şekilde yükselmesine neden olmuştur. Ülkemizde 8 milyona yakın dayanıksız yapı olduğunu varsayarsak, bu durum kentsel dönüşümü imkânsız hale getirdiği için insanların can ve mal güvenliği de problem olarak karşımıza çıkmaktadır” dedi.

“BETON FİRMALARI FİYAT FARKI İSTİYOR”

Uzun vadeli planlar yapamaz hale geldiklerini ifade eden Hüyük, “Son aylarda ilimizde beton üretici firmaları tarafından yapılan orantısız zamlar, özel sektör ve kamu yatırımlarını ciddi anlamda etkilemekte ve bununla ilgili yapı müteahhitleri mağduriyet yaşamaktadır. Enflasyon verilerinin çok üzerinde olan bu artışlar kentimizde inşaat sektörünü durma noktasına getirmiştir. Şu anda Denizli çevre illere göre en pahalı betonu kullanmaktadır. Bununla birlikte Denizli’deki hazır beton üreticileri, aylar öncesinden ödemesi ve sözleşmesi yapılmış olan anlaşmalarla ilgili, meslektaşlarımızdan ve müteahhit firmalardan fiyat farkı talep etmektedir. Artan maliyetler bahane edilerek yapılan bu etik dışı uygulamaların son bulmasını istiyoruz. Sektörün yaşadığı sıkıntıların daha da artmasına neden olan bu uygulama sadece meslektaşlarımızı değil, Denizli halkını da olumsuz etkilemektedir” diye konuştu.

Hüyük, hazır beton ve diğer tüm malzeme kollarında yaşanacak fahiş fiyat artışlarının takipçisi olacaklarını sözlerine ekledi.