Forum AVM ile ilgili açıklama: İflas etmedik süre istedik – D20Haber
27.04.2024, Cumartesi
14 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. EKONOMİ
  6. /
  7. Forum AVM ile ilgili açıklama: İflas...

Forum AVM ile ilgili açıklama: İflas etmedik süre istedik

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 30 Aralık 2023 Cumartesi - 09:14Güncelleme: 30 Aralık 2023 Cumartesi - 09:14
Forum AVM ile ilgili açıklama: İflas etmedik süre istedik

Denizli ile birlikte çeşitli illerde faaliyet gösteren Forum AVM’lerin konkordato talebiyle ilgili açıklamada bulunan şirket sözcüsü Hande Yelgin, “İflas etmedik, süre istedik” dedi.

Forum Çamlık AVM ile ilgili konkordato talebi kentte şok etkisi yaratırken, farklı illerde bulunan 9 AVM ile ilgili alınan bu karar hakkında şirketin yönetim kurulu sözcüsü Hande Yelgin açıklamada bulundu.

Hürriyet’in haberine göre, geçici mühlet talebinde bulunan 10 şirketin yönetim kurulu sözcüsü Hande Yelgin, şirket portföyündeki 9 AVM’nin 3’ü yerli, 3’ü yabancı toplam 6 özel bankaya yaklaşık 900 milyon Euro’luk borcu olduğunu ifade etti.

Yelgin’in verdiği bilgilere göre, bankalar şirketlerin talep ettiği vadelendirmeyi kabul etmeyince ve yapılan görüşmelerde anlaşma sağlanamayınca bu 10 şirket de mahkemeye geçici mühlet başvurusunda bulunarak, vadelendirme konkordatosu talep etti.

Şirketler borçlarını, alacaklarını, mal varlıklarını ve borçlarını nasıl ödeyeceklerine ilişkin bir planı mahkemeye sunarak, geçici mühlet istedi ve mahkeme üç ay geçici mühlet verdi.

MALİ TABLOLAR DENETLENECEK

Bu üç ay içinde mahkemenin atadığı geçici konkordato komiserleri şirketlerin mal varlıklarını ve mali tablolarını denetleyecek. Geçici mühletten sonra ‘kesin mühlet’ süreci başlayacak. Bu süreçte ‘korumaya alınan’ şirketler gelecek 15 ay içinde faaliyet giderleri, işçi maaşları ve vergi borçları dışında herhangi bir ödeme yapmayacak.

Bu 9 AVM’nin isimleri şöyle: Marmara Forum, Forum İstanbul, Forum Çamlık, Forum Aydın, Forum Erzurum, Forum Kapadokya, Forum Ankara, Gordion ve Forum Magnesia. Söz konusu AVM’ler Multi Corporation’ın portföyünde bulunuyor.

“ÖDEME 15 AY SONRA”

15 ay sonra bu borçların ödenememesi durumunda ise her bir alacaklı şirkete tanınan konkordatoyu iptal ettirme kararı alabiliyor. Sonrasında ise icra takipleri başlıyor.

Yelgin, “15 ayın sonunda belli olacak vadelere göre ödeme yapılacak. Ancak bu süreçte şirketlerin yeni doğan borçları kabul edilmeyecek. Aynı zamanda bu şirketler ödeme için gereken taahhüdü yerine getirecek kadar nakdi firma içinde tutuyor mu, buna bakılacak. Yani 15 ay içinde ödeme planını ne kadar gerçekleştirebilecek kısmı denetleniyor” dedi.

VADEDE ANLAŞILAMADI

10 şirketin talep ettiği vadelendirme konkordatosu, mal varlığı borcunu karşılayan şirketlerin herhangi bir indirim talep etmeden başvurduğu bir yöntem. Yelgin bu yüzden, “Ödenebilir bir borç var, vadelerde anlaşılamadı” diyor.

“Bankaların insiyatifine bırakmayalım, Türk adaletine sığınalım dedik. Dolayısıyla teknik olarak iflasımız mümkün değil” diyen Yelgin, “Bankalar tarafında kısa vadede olumlu dönüşler olmadı. Hal böyleyken biz de ‘borçlarımızı ödeyebilecek durumdayız ve yapılandırma istiyoruz, planımız bu’ dedik ve mahkemeye sunduk. Dolayısıyla hukuki koruma talep ettik aslında. Bahsettiğim borcun (yaklaşık 900 milyon Euro) çok daha üstünde mal varlığımız var” ifadelerine yer verdi.