Fırıncılar ekmekte ‘200 gram’, Büyükşehir ‘olmaz’ diyor – D20Haber
07.05.2024, Salı
12 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. EKONOMİ
  6. /
  7. Fırıncılar ekmekte ‘200 gram’, Büyükşehir ‘olmaz’...

Fırıncılar ekmekte ‘200 gram’, Büyükşehir ‘olmaz’ diyor

A- A+
Engin ÜNAL / D20HABER
Yayınlanma: 26 Mart 2018 Pazartesi - 21:17Güncelleme: 26 Mart 2018 Pazartesi - 21:21
Fırıncılar ekmekte ‘200 gram’, Büyükşehir ‘olmaz’ diyor

Denizli’de bir ay önce gramaj düşürülerek gerçekleşen ekmek zammında Büyükşehir Belediyesi ile Fırıncılar Odası karşı karşıya geldi. Daha önce komisyondan 200 gram olarak geçen ekmeğin yeniden 250 gram olması için Büyükşehir Belediyesi bastırıyor. Fırıncılar Odası ise, maliyet artışlarını gerekçe gösterip 200 gramda diretiyor. Büyükşehir’in itirazı üzerine son komisyon kararı 250 gram ekmekten yana çıkarken, Fırıncılar Odası yasal süre içinde anlaşma zemini sağlanamazsa konuyu yargıya taşımaya hazırlanıyor.

Denizli’de bir ay önce temel gıda maddesi ekmeğe gizli zam yapılmış, gramajı 250’den 200’e düşürülmüş, fiyatı yine 1 lira olarak belirlenmişti. Komisyondan çıkan bu kararla kent merkezi ve ilçelerde 200 gram ekmek 24 Şubat’tan bu yana 1 liradan satılıyor. Ancak, Denizli Büyükşehir Belediyesi, ekmeğe gramaj düşürülerek yapılan zamma itiraz etti. Bunun üzerine Denizli Valiliği, Denizli Ticaret Odası, Denizli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nden oluşan komisyon, ekmeğin 250 gram olması yönünde yeni bir karar aldı. Bu karar da Fırıncılar Odası’na, oda üyelerine tebliğ etti.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Konuyla ilgili D20Haber.com’a açıklamada bulunan Fırıncılar Odası Başkanı Bekir Karadaban, ekmek fiyatının Denizli’de 2,5 yıl aynı kaldığını, ancak artan maliyetler nedeniyle fiyat artışının zorunlu hale geldiğini ve komisyon kararıyla ekmeğin gramajının 250’den 200 grama düşürülerek fiyatın yine 1 lira olarak tutulduğunu, komisyon kararının da Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca onaylandığını söyledi.

Ancak Büyükşehir Belediyesi’nin ekmek gramajıyla ilgili düzenlemeye itiraz ettiğini, bunun üzerine toplanan komisyonun ekmeğin gramajının yeniden 250 gram olması kararının aldığını söyledi. Karadaban, “Biz, daha önce ekmeğe zam yapılmayacak diye verdiğimiz sözü tuttuk. Ancak maliyetlerdeki artış nedeniyle düzenleme istedik. Bakanlığın ekmek israfının önlenmesi yönündeki kararına uygun olarak Manisa, Aydın, Uşak ve Muğla illerinde olduğu gibi 200 gram ekmeğin 1 liradan satılmasını talep ettik. Komisyon bu talebimizi kabul etti, bakanlıkta onayladı. Ancak Büyükşehir Belediyesi bu uygulamaya itiraz etti. Komisyon yeniden toplanıp, ilk kararından vazgeçti” dedi.

“Bundan sonra ne olacak?” sorumuza Karadaban, “Önümüzde 10 günlük yasal süre var. Biz bu süre içinde yeni bir düzenleme talep ettik. Komisyon kararını da üyelerimize bildirdik. Yasal süre içinde yeni bir karar alınmaması durumunda komisyon kararının iptali için İdare Mahkemesi’ne başvuru yapacağız” yanıtını verdi.