EYT’de ayrıntılar belli oluyor – D20Haber
04.05.2024, Cumartesi
11 °C / 23 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. EKONOMİ
  6. /
  7. EYT’de ayrıntılar belli oluyor

EYT’de ayrıntılar belli oluyor

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 17 Ekim 2022 Pazartesi - 11:27Güncelleme: 17 Ekim 2022 Pazartesi - 11:27
EYT’de ayrıntılar belli oluyor

Kısaca EYT olarak bilinen “emeklilikte yaşa takılanlar” için düzenlemede ayrıntıların ortaya çıkmaya başladığı bildirildi. Erkek ve kadınlar için emeklilik süresi ile son 2 bin 520 gün, düzenlemenin önemli kriterleri olarak öne çıkıyor.

Yıllardır konuşulan, ancak bir türlü hayata geçirilemeyen EYT düzenlemesinin nasıl sonuçlanacağı merakla bekleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in tek seçenek üzerinde çalışıldığını söylemesinin ardından bu seçeneğin ne olduğuna yönelik merak sürerken, Sabah gazetesinden Hazal Ateş’in haberine göre, EYT’de ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı.

KADINLAR 20 YIL, ERKEKLER 25 YIL

Milyonlarca memur, SSK'lı, Bağ-Kur'lu, tarım sigortalısının merakla beklediği emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesinde son dönemece girildi. Yasal düzenlemeyle 8 Eylül 1999'dan önce başlayanlardan 20 yılını dolduran kadınlar, 25 yılını dolduran erkekler yaş koşulu aranmadan emekli olabilecek ve prime dayalı bir sistem getirilecek. Böylece şartları tamamlayacak olanlar da kademeli emekli olacak. EYT'yi bekleyenlerin birinci adımda hizmet dökümünü çıkararak kapsamlı bir inceleme yapması gerekiyor.

SON 2 BİN 520 GÜN BELİRLEYİCİ OLACAK

Bu arada, hizmet dökümünde son 2 bin 520 gün hangi statüden emekli olunacağını belirleyecek. Bu tarihten önce sigortalı olanların SSK'dan emekli olabilmesi için 5 bin güne ulaşması gerekiyor.

DAVA AÇMA HAKKI

İşe girişi olup primi yatırılmayanlar için zaman aşımı süresi olmayıp, dava açma hakkı bulunuyor. Çırak, stajyer olmadığı halde sigorta başlangıcı bu şekilde gösterilenler de dava açarak itiraz edebilecek.

ASKERLİK BORÇLANMASI

8 Eylül 1999'dan önce yapılan askerlik için yapılacak borçlanma altın değeri taşıyor. Örneğin, 2001 yılında işe girmiş, ancak 1998 yılında askerlik yapmışsa borçlanıp öne çekebilir. Bu tarihten önce banka sandıklarına tabi olanlar da emekli olabilecek. 18 yaşından küçükken ödenen primler, prim ödeme gün sayısına dâhil ediliyor ve ayrıca işe giriş tarihi emeklilik yaşının tespitinde dikkate alınıyor.