Düşük faizli konut kredisinde detaylar belli oluyor – D20Haber
02.05.2024, Perşembe
15 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. EKONOMİ
  6. /
  7. Düşük faizli konut kredisinde detaylar belli...

Düşük faizli konut kredisinde detaylar belli oluyor

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 20 Ekim 2023 Cuma - 14:37Güncelleme: 20 Ekim 2023 Cuma - 14:39
Düşük faizli konut kredisinde detaylar belli oluyor

Artan konut ve kira fiyatları geniş kitlelerin ev sahibi olabilme hayalini biraz daha artırırken, ilk kez ev alacaklara sağlanacak düşük faizli kredinin merak detayları da belli oluyor.

Kredi faizinin 1,20 olması beklenirken, en çok merak edilen de vadenin ne kadar olacağı. İlk kez ev alacaklara yönelik düşük faizli kredi, başvuru şartları, tarih ve ödeme planına ilişkin çalışmaların devam ettiği bildiriliyor.

Sabah’ta yer alan habere göre, BDDK, ikinci konutunu alacaklar için kredi sınırlaması getirdi. Tapusu olan tüketici, yeni bir ev daha isterse, evin değerinin yüzde 90'ı değil, yüzde 22.5'i kadar kredi çekebilecek. Bu kararla yatırımcının değil ihtiyacı olanın konuta ulaşması amaçlanırken, hiç evi olmayan vatandaşlar için yeni bir kampanya gündeme geldi.

Buna göre, Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında ilk kez ev alacaklara düşük faizli konut kredisi imkanı geliyor. Söz konusu kredi için beklenti, 15 yıl (180 ay) vade imkanı ve 1.20 faiz oranına sahip olması yönünde.

1.20 FAİZLİ KREDİNİN ŞARTLARI NELER, NE KADAR KREDİ VERİLECEK?

1.20 düşük faizli konut kredisinden hiç evi olmayan kişiler yararlanabilecek. Örneğin 5 milyon TL'ye kadar ekspertiz değeri olan bir konut için çekilebilecek kredi 2 milyon TL seviyelerindeyken, yeni yapılacak düzenlemede en azından bu oranın yüzde 80'lere çıkartılması olumlu olarak değerlendirdiğimiz bir konu.

KONUT KREDİSİNDEN KİMLER FAYDALANABİLECEK?

Daha önce benzer türden sayılabilecek kampanyalarda, örneğin taşınmazı alacağı şehirde yakın zamanda (son 1 yılda) konut satmamış olmak, hisseli bir konuta sahip olsa da hisse oranının yüzde 50'den fazla olmaması gibi kriterler getirilebilir.

Özellikle ilk defa konut alacak kişiler için belli bir süredir o şehirde bulunma şartı da aranabilir. Satın alınan konutta belli bir süre oturma şartı da farklı bir düzenleme olarak karşımıza çıkabilir.

VADE NE KADAR OLACAK?

Daha önce hayata geçirilen kampanyalara baıkldığında kredi vade süresinin uzatılması bekleniyor. Düşük faizli ev kampanyası ile ilk evini alacaklara 120 ay dışında 15 yıl yani 180 aya kadar bir vadelendirme imkanı sunulabilir.