Kasapoğlu’ndan ekonomik değerlendirme: 2024 daha zor geçecek – D20Haber
27.04.2024, Cumartesi
16 °C / 30 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. EKONOMİ
  6. /
  7. Kasapoğlu’ndan ekonomik değerlendirme: 2024 daha zor...

Kasapoğlu’ndan ekonomik değerlendirme: 2024 daha zor geçecek

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 25 Ocak 2024 Perşembe - 15:18Güncelleme: 25 Ocak 2024 Perşembe - 15:19
Kasapoğlu’ndan ekonomik değerlendirme: 2024 daha zor geçecek

Denizli Sanayi Odası (DSO) Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kasapoğlu, ekonomiyle ilgili değerlendirmelerde bulunduğu basın toplantısında, global piyasanın daraldığını, talebin azaldığını ve rekabetin gün geçtikçe zorlaştığını belirterek, “2024, 2023’ten daha zor geçecek” ifadesini kullandı.

DSO Başkanı Selim Kasapoğlu, basın mensupları ile toplantıda bir araya geldi. Kasapoğlu, 2022 yılının ekim ayında göreve geldiklerini anımsatarak, o günden bu yana Denizli’deki ekonomi ve sivil toplum hayatını canlandırmak için çalıştıklarını söyledi.

 

“600 BİN M²’LİK PARSELİN ÖN SATIŞI YAPILDI”

Yeni organize sanayi bölgesi alanları oluşturmaya çalıştıklarını anlatan Kasapoğlu, “Bizim dönemimizde Çivril, tüzel kişiliğini olan ilk OSB oldu. Çivril’de 1 milyon 240 bin m²’lik alanın seçimi yapıldı, 51 firma ön talepte bulundu. Bu firmalarla birlikte yaklaşık 600 bin m²’lik parselin ön satışı yapılmış durumda. Burada müteşebbis heyetimizi ve yönetim kurulumuuzu oluşturduk. Çivril OSB’nin ortakları Denizli Sanayi Odası, Çivril Belediyesi, Denizli Büyükşehir Belediyesi ve Denizli Valiliği olarak teşekkül etmiş durumda” dedi.

“BOZKURT’TA SIKINTILAR VAR”

Bozkurt’ta hayata geçirilmesi planlanan OSB ile ilgili de bilgi veren Kasapoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Bozkurt’ta Çivril ile aynı hızı yakalayamadık. Yer fiyatlarıyla ilgili sıkıntılar var. Bunları da aşmaya çalışıyoruz. Bozkurt Belediyesi ile Büyükşehirin desteklerine ihtiyacımız var. Onlar da bu desteği gösteriyorlar. Ancak resmi prosedürleri ve kurullarda alınacak kararları bekleyeceğiz. Bozkurt’ta şu ana kadar tüzel bir kişiliğe sahip olamadık. Makina İhtisas OSB’de de saha çalışmaları başladı. 2024 yılında bakanlıktan alacağımız ödenekler bizim için önemli. Bu konuyşa ilgili görüşümelerimize devam ediyoruz. Bu yıl içinde ödeneklerimizin tamamını alarak sanayicimizin hizmetine kavuşturmak için çalışıyoruz.”

“MODEL FABRİKADA ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR”

Denizli Organize Sanayi Bölgesi içerisinde yer alacak model fabrikanın inşaat çalışmalarının başladığını belirten Kasapoğlu, şunları söyledi:

“Model fabrika en önemli projelerimizden birisi. Denizli OSB içindeki hazır bir binada model fabrika oluşturuluyor. Bina içinde çelik konstrüksiyon yapı oluşturulması lazım. Bu çalışmaların tamamlanıp model fabrikanın hizmete geçmesini mayıs ayı sonu olarak tahmin ediyoruz.”

YEŞİL DÖNÜŞÜME VURGU

Çardak’faki OSB çalışmalarının devam ettiğini, iyi bir doluluk oranı yakaladıklarını ve yeşil dönüşümü önemsediklerini vurgulayan Kasapoğlu, “İhracatçı bir kentiz. En önemli ihrcat kapımız Avrupa. Avrupa’ya yaptığımız ihracatta pazar payımızı korumak ve genişletebilmemiz için yeşil dönüşüm çok önemli. Bugüne kadar Denizli sanayicilerinin yaptığı çalışmalar var. Kamu kurumlarının da desteğiyle bu çalışmaları daha da derinleştiriyoruz” diye konuştu.

TUSAŞ ile toplantı yaptıklarını hatırlatan Kasapoğlu, Denizli’de savunma sanayi için neler yapılabileceğini değerlendirdiklerini belirtti.

“SANAYİCİ EN MAĞDUR KESİM OLDU”

Dolar kurunda olması gereken artışın gerçekleşmediğini kaydeden Kasapoğlu, Yazı İşleri Müdürümüz Veli Yunus Ünal’ın sorusu üzerine, dolar kurunun gelmesi gereken noktayı şöyle ifade etti:

“Benim bakış açıma göre dolar bugün yüzde 40-45 arasında değer kazanmalı. Her şeyin maliyeti üç yılda 6 kat artıyorken, döviz kurunun 2,5 katta kalması ihracatçıyı zor duruma sokuyor. Yani maliyetiniz 6 kat artmış ama satış fiyatınız sadece 2,5 kat artmış. Bu sürece dayanmak çok kolay değil. Son sönemde üretilen politikalarla sanayici en çok mağdur kesim oldu. Enerji fiyatlarında da sanayicin aleyhine bir pozisyon oldu. 2020 yılında konut ile sanayideki enerji fiyatları neredeyse eşitti. Hatta sanayi fiyatları daha düşük uygulanıyordu. Bugün geldiğimiz noktada konut birim fiyatlarının 2,5 katı sanayi enerji birim fiyatı var.”

“2024 DAHA ZOR GEÇECEK”

Global piyasanın daraldığını, talebin azaldığını ve rekabetin gün geçtikçe zorlaştığını anlatan Kasapoğlu, sanayici ile ihracatçının kamudan desteğe ihtiyacı olduğunu vurguladı. Bireylerin sanayide çalışmak istemediği için nitelikli işgücüne ulaşmada zorluk yaşandığını dile getiren Kasapoğlu, “Üretim ve ihracat anlamında yeni destek ve paketler bekliyoruz. Çünkü 2024, 2023’ten daha zor geçecek bir yıl olacak” dedi.

Asgari ücretteki artışı değerlendiren Kasapoğlu, bu artış oranları ile birlikte 2024’te de istihdamdaki kaybın devam edeceğini düşündüğünü sözlerine ekledi.