DSO Başkanı Kasapoğlu, büyüme rakamlarını değerlendirdi – D20Haber
02.05.2024, Perşembe
15 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. EKONOMİ
  6. /
  7. DSO Başkanı Kasapoğlu, büyüme rakamlarını değerlendirdi

DSO Başkanı Kasapoğlu, büyüme rakamlarını değerlendirdi

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 31 Ağustos 2023 Perşembe - 15:43Güncelleme: 31 Ağustos 2023 Perşembe - 15:43
DSO Başkanı Kasapoğlu, büyüme rakamlarını değerlendirdi

Denizli Sanayi Odası (DSO) Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kasapoğlu, büyüme rakamlarıyla ilgili “Hizmet ve inşaat sektörlerinin katkısı ile büyümenin, ithalata dayalı bir büyümenin sanayi sektörümüz açısından endişe verici olduğunu düşünüyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın ikinci çeyreğine (nisan-haziran dönemi) ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, GSYH 2023 yılı ikinci çeyrek ilk tahmini, zincirlenmiş hacim endeksi olarak geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3,8 arttı.

Üretim yöntemiyle GSYH tahmini, yılın ikinci çeyreğinde cari fiyatlarla geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 60,7 artarak 5 trilyon 502 milyar 192 milyon lira oldu. GSYH'nin ikinci çeyrek değeri cari fiyatlarla ABD doları bazında 271 milyar 468 milyon olarak gerçekleşti.

Büyüme rakamlarını değerlendiren DSO Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kasapoğlu “Rakamlar bize sanayi sektörünün ikinci çeyrekte geçen seneye göre küçüldüğünü, inşaat, hizmetler ve tarım sektörlerinin ise büyüdüğünü gösteriyor. Türkiye genelde yüzde 3,8’lik bir büyüme kaydederken, sanayi sektöründe daralma yüzde 2,6 olarak açıklandı. İlk çeyrek verileri açıklandığında da sanayi sektöründe yüzde 0,7 oranında bir küçülme görmüştük. Diğer taraftan aynı veriler ile mal ve hizmet ithalatının 2023 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 20,3 arttığını ve ihracatın yüzde 9,0 azaldığını gösteriyor. Denizlili sanayici olarak bizler üreterek ve ihraç ederek büyüme modelini çok önemsiyoruz. Tek başına hizmet ve inşaat sektörlerinin katkısı ile büyümenin, ithalata dayalı bir büyümenin sanayi sektörümüz açısından endişe verici olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Küresel ticarette daralmanın ve deprem felaketinin ekonomik etkilerinin de sanayi sektöründe daralmada rol sahibi olduğuna inandıklarını belirten Kasapoğlu, “İhracata dayalı üretim ile büyüme modelini gerçekleştiren, ihracatçı bir kent olan Denizli ve Denizli Sanayisi, döviz üzerinde uygulanan baskıdan oldukça olumsuz etkileniyor. Mevcut ekonomik politikaların neticesinde finansmana erişimin her geçen gün zorlaşmasıyla; işletme sermayesi bulmakta, yatırım yapmakta zorlanıyor. Sanayi sektöründe üreterek büyümenin yolunun, üretimi ve ihracatı destekleyecek, sanayicinin finansmana erişimini kolaylaştıracak, yatırım ortamını iyileştirecek ekonomi politikalarının uygulanmasıyla gerçekleşebileceğine inanıyoruz” dedi.