Şen: Turizmci ve turizm çalışanı destek bekliyor – D20Haber
20.04.2024, Cumartesi
13 °C / 18 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. EKONOMİ
  6. /
  7. Şen: Turizmci ve turizm çalışanı destek...

Şen: Turizmci ve turizm çalışanı destek bekliyor

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 12 Nisan 2021 Pazartesi - 13:51Güncelleme: 12 Nisan 2021 Pazartesi - 17:55
Şen: Turizmci ve turizm çalışanı destek bekliyor

Denizli Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (DENTUROD) Başkanı Gazi Murat Şen, 2021 sezonunda turizm tesislerinin neredeyse tamamı işletmeye açılma hazırlığı yaptığını, ancak bu tesislere yetecek kadar misafir talebi olmadığını belirterek, sektöre destek çağrısında bulundu.

DENTUROD Başkanı Gazi Murat Şen, yazılı açıklamasında, turizmciler olarak güvenli turizm sertifikası alıp tesisleri hizmetine açmaya başladıklarını, bu yılın 2019 yılına göre daha zayıf, 2020 yılına göre de daha iyi geçmesi beklentisine girdiklerini, ancak bugün gelinen noktada ülkemizin dünya pandemi sıralamasında en üst seviyelere ulaştığını, aşılamanın tüm dünyada ve ülkemizin büyük bir kısmını kapsayacak şekilde tamamlanma süresinin ise hala belirsizliğini koruduğunu, bunun da pandeminin turizm sektör üzerindeki olumsuz etkisinin en iyi ihtimalle 2022 sezonunda azalabileceğine işaret ettiğini kaydetti.

“İŞLETMELER İSTİHDAM MALİYETİNİ KARŞILAYAMAYACAK”

Geçen yıl turizm tesislerinin ancak yüzde 30’unun işletmeye açılabildiğini, tesislerini açan firmaların da özellikle haziran ayından ekim ayına kadar acentelere vermiş oldukları fiyatlarla hizmetlerini sürdürdüklerini anımsatan Şen, şöyle devam etti:

“2021 sezonunda ise turizm tesislerimizin neredeyse tamamı işletmeye açılma hazırlığındadır. Fakat bu tesislere yetecek kadar misafir talebi yoktur. Bu da arz talep dengesini bozarak ülkemiz turizm gelirlerini olumsuz olarak etkileyecektir. Tesislerimiz işletmelerini açıp açmamak arasında ciddi bir kararsızlık içerisindedir. İşletmelerimizin bu süreçte önem verdiği en önemli konu mevcut istihdamı devam ettirebilmek, çalışanlarını kaybetmemektir. Ancak mart ayı sonu itibariyle kaldırılan kısa çalışma desteğinin yokluğu düşük geçeceği beklenen 2021 sezonun da işletmelerimizin 2019 yılındaki istihdam maliyetlerini karşılayamayacağını açıkça göstermektedir.”

Şen, pandemi koşulları değişene kadar kısa çalışma ödeneğinin tüm turizm sektörleri için yeniden uygulamaya alınmasını, konaklama sektörüne getirilen KDV indirimi süresinin de uzatılmasını beklediklerini sözlerine ekledi.