TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, AK Parti Milletvekili Mehmet Muş başkanlığında toplandı. Komisyonda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve bağlı kuruluşların 2024 mali yılı bütçeleri görüşüldü. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, bakanlığının bütçesi ile ilgili komisyona sunum yaptı.
“MODEL FABRİKALARIMIZIN SAYISINI 14’E ÇIKARIYORUZ”
Dijital dönüşüm ile firmalara rekabet gücü kazandırıldığını anlatan Bakan Kacır, “Model fabrikalarımızda sunduğumuz yalın üretim, dijital dönüşüm eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile işletmelerimizin verimliliklerinde yüzde 76'ya varan artış sağlıyoruz. Kocaeli, Denizli, Eskişehir, Samsun, Trabzon ve Malatya ile model fabrikalarımızın sayısını 8’den 14’e çıkarıyoruz. KOBİ’lerimiz için geliştirdiğimiz Dijital Dönüşüm Değerlendirme Modeli’ni uyguluyoruz. İmalat sanayimiz için Dijital Dönüşüm Destek Programı’nı hayata geçiriyoruz” dedi.
TEMELİ GEÇEN YIL ATILMIŞTI
Denizli Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulacak model fabrikanın (Denizli Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi) temeli, geçen yıl dönemin Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından atılmıştı.
“MODEL FABRİKA” NEDİR?
Faaliyette olan 8 tesise ilave olarak Denizli ile birlikte Eskişehir, Kocaeli, Malatya, Samsun ve Trabzon’da Model Fabrika kurulum çalışmaları devam ediyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, “model fabrika” uygulamasını şöyle açıklıyor:
“Üretimde verimliliğin artırılması ve dijital dönüşüm sürecinin hızlandırılması, ülkemizin önemli kalkınma gündemlerinden biridir. Bu doğrultuda hayata geçirilen Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezleri (Model Fabrikalar) ile hata yapma özgürlüğünün olduğu gerçek bir üretim ortamında, deneyimsel öğrenme teknikleri kullanılarak verimlilik temelli dönüşümün öğretilmesini ve yaygınlaştırılmasını sağlayan eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin verilmesi amaçlanmaktadır. Bu kapsamda Model Fabrika; işletmelerde faaliyet bazlı mükemmeliyet ilkelerinin, deneyimsel öğrenme teknikleri kullanılarak, ölçeklendirilebilir bir şekilde yaygınlaştırılmasını sağlayan bir araç (ortak kullanıma yönelik bir merkez) olarak tanımlanmaktadır.
Model Fabrikalar; verdiği eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile sürekli iyileştirme, yalın üretim, dijital dönüşüm vb. konularda işletmelerin mevcut yapısını değiştirip insan, makine, ekipman, hammadde, malzeme, zaman ve enerji kaynaklarını verimli şekilde kullanmalarını amaçlamaktadır.
Model Fabrikaların öncelikli hedefleri; olabildiğince sektör bağımsız olarak, imalat sanayi işletmelerinde örnek imalat hattı/hatları oluşturmak suretiyle sunacağı eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile işletmelerde verimlilik artırıcı teknikleri uygulayarak, yalın felsefeye dayalı verimlilik artışının ve dijital dönüşümün sağlanması ve işletmelerin rekabet güçlerinin artırılmasıdır.
Yalın dönüşüm, dijital dönüşüm, kalite ve ürün geliştirme konularında hizmet veren Model Fabrikaların hedef kitlesi; başta KOBİ’ler olmak üzere imalat sanayi işletmeleri, sektör çalışanları, üniversite öğrencileri ve akademisyenlerdir.”