Denizli’nin yer altındaki enerji deposu: Jeotermal – D20Haber
26.04.2024, Cuma
16 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. EKONOMİ
  6. /
  7. Denizli’nin yer altındaki enerji deposu: Jeotermal

Denizli’nin yer altındaki enerji deposu: Jeotermal

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 16 Eylül 2020 Çarşamba - 14:39Güncelleme: 16 Eylül 2020 Çarşamba - 14:39
Denizli’nin yer altındaki enerji deposu: Jeotermal

Amadeus Resources Enerji Genel Müdürü Hüseyin Çiloğlu, elektrik enerjisi üretiminden ısıtmaya, seracılıktan sağlığa geniş bir alanda kullanılan jeotermalin Türkiye için zenginlik kaynağına dönüşecek fırsat yarattığını, Denizli’nin de zengin rezervleriyle ülkede öne çıkan illerden olduğunu belirtti.

Amadeus Resources Enerji Genel Müdürü Hüseyin Çiloğlu, jeotermal kaynak bakımından ülkemizin en önemli bölgelerinden birisinin Ege olduğuna dikkat çekerek, bu kaynağın verimli ve etkin bir şekilde değerlendirilmesinin enerji üretimi ve ısıtmada dışarıya bağımlılığı azaltacağını vurguladı.

12 BİN YILDIR KULLANILIYOR

Günümüzden 12.000 yıl önce Akdeniz bölgesinde banyo, ısınma ve pişirme amaçlı olarak kullanılmaya başlanan jeotermalin zamanla birçok alanda değerlendirilmeye başlandığına işaret eden Çiloğlu, jeotermalden elektrik enerjisi üretiminin yanı sıra konutların ısıtılmasında, seracılıkta endüstriyel amaçlı kullanımlar için proses ısı temininde, kurutma işlemlerinde, termal turizmde, kuru buz ve sıvı karbondioksit elde edilmesinde yararlanıldığını söyledi.

“KAYNAKLAR ETKİN DEĞERLENDİRİLMELİ”

Jeotermal enerji kaynaklarının verimli bir şekilde değerlendirilmesinin ülke ekonomisi için çok önemli olduğunu dile getiren Çiloğlu, “Çevreci yenilenebilir enerji kaynaklarından jeotermal enerji hem ülkemizde çok fazla bulunması hem de kolay üretilen bir kaynak olması nedeniyle enerjide dışa bağımlılığı azaltmaya yardımcı oluyor. Yer altındaki enerji depomuz olan jeotermal enerji, ülkemiz için büyük ve bulunmaz bir nimet. Bu kaynağı verimli ve etkin değerlendirmemiz gerekiyor"

“TAVAS’TA SERACILIK VE ISINMA İÇİN AVANTAJ YARATIR”

Tavas bölgesindeki jeotermal rezervlerinin doğal bir zenginlik olarak görülmesi gerektiğini söyleyen Çiloğlu, “Bu yerli kaynak gerekli hassasiyet gösterildiği takdirde dünyada en çevre dostu enerji türlerinden biri olarak bilinmektedir. Tavas bölgesindeki rezervlerin özelliklerine baktığımızda, seracılık ve ısınma açısından büyük avantajlar sağlanacağını öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.