Denizli ihracatına bayram tatili etkisi – D20Haber
09.05.2025, Cuma
18 °C / 31 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. EKONOMİ
  6. /
  7. Denizli ihracatına bayram tatili etkisi

Denizli ihracatına bayram tatili etkisi

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 3 Ağustos 2022 Çarşamba - 17:38Güncelleme: 3 Ağustos 2022 Çarşamba - 18:23
Denizli ihracatına bayram tatili etkisi

Denizli’den temmuz ayında yapılan ihracat DENİB kayıtlarına göre yüzde 4,8 azalırken, TİM kayıtlarına göre yüzde 1,1 arttı.

Denizli’den gerçekleştirilen ihracat, iki yılı aşkın bir aranın ardından düşüş gösterdi. Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) kayıtlarına göre, ilden temmuz ayında yapılan ihracat yüzde 4,8 azalarak 242 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) kayıtlarına göre ise, Denizli’den yapılan ihracat az da olsa artış gösterdi. TİM, Denizli ihracatının yüzde 1,1 artışla 331 milyon dolar olduğunu açıkladı.

MEMİŞOĞLU: KURBAN BAYRAMI’NIN ETKİSİ OLDU

DENİB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Memişoğlu, ihracat rakamlarıyla ilgili açıklamasında, Kurban Bayramı arifesinin bu yıl cuma gününe denk gelmesi nedeniyle fabrikaların 10 gün kapalı kaldığını, rakamlardaki düşüşün de bundan kaynaklandığını ifade etti.

“AVRUPA VE ABD’DE TALEP GERİLEMESİ VAR”

Denizli ihracatındaki en önemli pazarlar olan İngiltere ile Euro Bölgesi ve Amerika Birleşik Devletleri’nde talep gerilemesinin yoğun olarak yaşandığını, bu durumun ihracat kanadında hissedildiği belirten Memişoğlu, şunları kaydetti:

Haberin DevamıReklam




“Bilindiği gibi gelişmiş ülkeler, alışmış oldukları enflasyonun çok üzerinde rakamlar açıklıyor. İngiltere’de güncel enflasyon oranı yüzde 9,4, Euro Bölgesi’nde yüzde8,9, ABD’de ise yüzde 9,1 düzeyinde. Söz konusu veriler bu ülkeler için çok yüksek ve hane halklarının aşina olmadığı gelişmeler.
Bu durum da tüketici alışkanlıklarının değişmesine yol açtı. Taleplerde önemli bir gerileme oldu. İhracatımızın lokomotifi konumunda bulunan ve ev tekstilinin de içinde bulunduğu hazır giyim-konfeksiyon sektörü talep azalmasından etkilenen sektörlerin başında yer alıyor.”

Küresel gelişmelere de değinen Memişoğlu, “Küresel sistemin 2008’den beri çeşitli problemler yaşadığını ifade edebiliriz. ABD’de Lehman Brothers’ın iflasıyla başlayan finansal krizin etkilerini piyasalar uzunca bir süre yaşadı. 2020’de ortaya çıkan Covid-19 pandemisi ve son olarak da Rusya-Ukrayna Savaşı ile tedarik zincirindeki bozulmalar, lojistik sorunlar, çeşitli sektörlerdeki arz yetersizliği, enerji ve gıda fiyatlarında artışları beraberinde getiriyor. Bu gelişmeler dünya ticaretini etkilemeye devam ediyor” değerlendirmesini yaptı.