Kasapoğlu: Denizli ihracatında düşüş keskinleşti – D20Haber
26.04.2024, Cuma
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. EKONOMİ
  6. /
  7. Kasapoğlu: Denizli ihracatında düşüş keskinleşti

Kasapoğlu: Denizli ihracatında düşüş keskinleşti

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 4 Mayıs 2023 Perşembe - 15:50Güncelleme: 4 Mayıs 2023 Perşembe - 15:51
Kasapoğlu: Denizli ihracatında düşüş keskinleşti

Denizli Sanayi Odası (DSO) Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kasapoğlu, Denizli’nin ihracatındaki düşüşün keskinleştiğini, yılın ilk 4 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18.9 gerileme görüldüğünü belirtti.

Denizli ihracatı, 1 Ocak ile 30 Nisan döneminde 1 milyar 375 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu da yılın ilk 4 ayındaki ihracatın 2022’nin aynı dönemine göre yüzde 18,9 oranında düşüş gösterdiğini ortaya koydu.

İhracat rakamlarını değerlendiren DSO yönetim Kurulu Başkanı Selim Kasapoğlu, nisan ayındaki rakamlarla Denizli ihracatındaki düşüşün daha da keskinleştiğine dikkati çekerek, "TİM verilerine göre, Denizli 2023 nisan ayında 310,3 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. 1-30 Nisan bir aylık periyotta baktığımızda Denizli ihracatı mart ayına göre %25,4 oranında, 2022 yılı nisan ayına göre ise %33,8 geriledi. Yılın ilk dört ayı bakımından kümülatif olarak baktığımızda ise 2022 yılına göre %18,9’luk bir gerileme dikkat çekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Sektörel olarak bakıldığında çelik sektörü ile tekstil-hazır giyim, konfeksiyon sektörünün düşüşte başı çektiğini kaydeden Kasapoğlu, “Denizli ihracat rakamlarında ocak-nisan periyodunda geçen seneye göre en büyük düşüş %28,2 ile çelik sektöründe yaşandı. Tekstil-hazır giyim, konfeksiyon sektöründe de benzer şekilde düşüş %27,2 seviyesinde. Mermer-madencilik sektörümüzde de gerileme ortalamanın üzerinde ve %21 olarak gerçekleşti. Kentimizin lokomotif sektörleri arasında bu miktarda gerilemeye karşı duran tek sektörün kablo-bakır tel sektörü olduğunu değerlendirirken, bu sektörde dahi düşüşün%6,9 seviyelerine ulaştığını görüyoruz” dedi.

Türkiye rakamlarının da eksiye döndüğünü vurgulayan Kasapoğlu, “Uygulanan ekonomi politikaları, ithalatı cazip hale getirmeye devam ediyor. İhracata dayalı üretim ile büyüme modelini gerçekleştiren, ihracatçı bir kent olan Denizli ve Denizli Sanayisi, döviz üzerinde uygulanan baskıdan oldukça olumsuz etkileniyor. Düşük döviz kuruna, artan hammadde - ara malı, enerji ve işçilik maliyetleri de eklenince, hedef pazarlardaki rakiplerle rekabet zorlaşıyor, fiyat tutturmak neredeyse imkansız hale geliyor. Bu noktada ihracat rakamlarımızdaki bu gerilemeyi ancak üretimi ve ihracatı destekleyen ekonomi politikalarının uygulanmasıyla durdurabiliriz” ifadelerini kullandı.