Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Memişoğlu, 2023 yılı ihracatıyla ilgili açıklamasında, DENİB üyelerince gerçekleştirilen ihracatın yüzde 9,1 azalarak 3,2 milyar dolara gerilediğini, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre ise Denizli ihracatının yüzde 10,8 düşerek 4,2 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirtti.
“TALEP DARALMASI İHRACATA MOLA VERDİRDİ”
Denizli’nin 2023’te en fazla ihracat yapan 9. il olduğunu kaydeden Memişoğlu, “İlimiz ihracatı 2019 yılından sonra ilk kez yıllık bazda daralmış oldu. Küresel enflasyon ve talep daralmasının geride kalan senede ihracatımıza mola verdirdiğini söyleyebiliriz” dedi.
LOKOMOTİF SEKTÖRDE DÜŞÜŞ
Denizli’nin lokomotifi konumunda yer alan tekstil-konfeksiyon sektöründe 2023 yılında ihracatı yüzde 17,5 azalışla 1,4 milyar dolar olarka gerçekleşti. Elektrik-elektronik ihracatı yüzde 0,5artışla 812 milyon dolar, demir-demir dışı metaller ihracatı yüzde 7,9 azalışla 568 milyon dolar, tarım ihracatı yüzde 1,6 azalışla 333 milyon dolar ve madencilik ihracatı ise yüzde 10,2 azalışla 252 milyon dolar oldu.
13 SEKTÖRDE İHRACAT ARTTI
20236 yılında 13 sektörde ihracat artışı yaşandığını dile getiren Memişoğlu, “Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ihracatı yüzde 12 artışla 54 milyon dolar, kuru meyve ihracatı yüzde 34 artışla 22 milyon dolar, yaş meyve sebze ihracatı yüzde 41 artışla 17,5 milyon dolar, meyve sebze mamulleri ihracatı yüzde 4,5 artışla 17 milyon dolar, fındık mamulleri ihracatı ise yüzde 12,3 artışla 8,2 milyon dolar oldu. En çok önem verdiğimiz sektörlerden biri olan ve çeşitli projelerle desteklediğimiz makine ve aksamları sektörü ise ihracatını yüzde 2 oranında artırarak 80 milyon dolara taşıdı.
EN FAZLA İHRACAT İNGİLTERE’YE
Memişoğlu, 2023 yılında Denizli’den 185 farklı ülkeye ihracat yapılırken, Fas, İrlanda, Birleşik Arap Emirlikleri, Yunanistan, Rusya’ya, Suudi Arabistan ve Tunus’a yapılan ihracattaki artışa dikkat çekti. Denizli’nin en fazla ihracat yaptığı ülkenin yüzde 16,5 azalışla 520 milyon dolar ile İngiltere olduğunu belirten Memişoğlu, ikinci sırada 398 milyon dolar ile ABD, üçüncü sırada 395 milyon dolar ile Almanya ve dördüncü sırada da 279 milyon dolar ile İtalya olduğunu bildirdi.
“İHRACATIMIZ BEKLENEN SEVİYEDE GERÇEKLEŞMEDİ”
Euro Bölgesi, Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’de yaşanan gelişmelerin ihracatı doğrudan etkilediğini söyleyen Memişoğlu, şunları söyledi:
“Geride bıraktığımız 2023 yılında hem farklı değişkenler hem de 2022 yılının baz etkisi dolayısıyla ihracatımız beklenen seviyede gerçekleşmedi. İhracatımızdaki ana pazarlar olan Euro Bölgesi, Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’de yaşanan makroekonomik gelişmeler ihracatımızı doğrudan etkiledi. 2023 yılında enflasyon Euro Bölgesi’nde yüzde 5,5’e, İngiltere’de yüzde 10,5’e, ABD’de ise yüzde 6,5’e kadar yükseldi. Bu değerler özellikle gelişmiş ülkelerin alışık olmadıkları enflasyon oranları. Bunun neticesinde, ilgili Merkez Bankaları enflasyonla mücadele için art arda agresif faiz artışları yaptı. Bu artışlar tüketici taleplerini doğrudan etkiledi. Özellikle ihracatımızın lokomotif sektörü tekstil-konfeksiyon talep darlığından en çok etkilenen sektörlerin başında geldi.