Marble İzmir Fuarı’na Denizli çıkarması – D20Haber
30.04.2024, Salı
17 °C / 31 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. EKONOMİ
  6. /
  7. Marble İzmir Fuarı’na Denizli çıkarması

Marble İzmir Fuarı’na Denizli çıkarması

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 17 Nisan 2024 Çarşamba - 16:54Güncelleme: 17 Nisan 2024 Çarşamba - 16:56
Marble İzmir Fuarı’na Denizli çıkarması

Doğal taş sektörünü bir araya getiren Marble İzmir Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı açıldı. Bu yıl 29’uncu kez düzenlenen fuara Denizli’den 42’si doğaltaş, 17’si makine ve diğer alanlar olmak üzere toplam 59 firma katılıyor.

Antik Çağ’dan günümüze dek binlerce yıllık dönemde mermere Denizlili ustalar, işletmeciler şekil verip dünya pazarlarına sunuyor. Denizli firmaları, Marble İzmir Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’na katılarak, ürünlerini tanıtmaya çalışıyor. 

Fuarla ilgili açıklamada bulunan Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Memişoğlu, fuarların potansiyel alıcılara ulaşmanın en kolay yolu olduğunu, bu organizasyonların pazarlama ve tanıtımda önemli rol oynadığını söyledi.

“DENİZLİ,TÜRKİYE’NİN ZİRVESİNDE”

Doğaltaş sektörü ihracat verilerine de değinen Başkan Hüseyin Memişoğlu, bu yılın geride kalan 3,5 aylık döneminde Denizli'den 466 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini belirterek, şunları kaydetti:

Denizli madencilik sektörü ihracatına baktığımızda 300’ün üzerinde firmanın 108 ülkeye yüzde 88,7 oranında işlenmiş doğal taş ihracatı yaptığını söyleyebiliriz. 2023 yılı genelinde Denizli’den 27,2 milyon dolar blok mermer ve 213 milyon dolar işlenmiş doğal taş olmak üzere toplamda 240 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleşti. İşlenmiş doğal taş ihracatında ilimiz ülke çapında zirvede yer alıyor.

İlimizin doğal taş ihracatını ülke bazında değerlendirdiğimizde ise; işlenmiş doğal taş ihracatında ABD, Fransa, Avustralya, Romanya ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin blok mermer ihracatında Çin, Hindistan, Brezilya, Mısır ve Cezayir’in ön plana çıktığını görüyoruz.

Fuara katılan 17 firmamız doğaltaş makineleri ve diğer sektörlerde faaliyet gösteriyor. Doğaltaş makinelerinde 2023 yılında Denizli’den yüzde 36 artışla 6,6 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleşti. Doğaltaş makinelerinin ihracatı geçtiğimiz 3,5 aylık dönemde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 38 oranında artışla 2,1 milyon dolara ulaştı. Sektörde Hollanda ve İsveç pazarlarına olan ihracatımız oldukça dikkat çekiyor.”

Memişoğlu, tanıtım çalışmalarına devam edeceklerini, önümüzdeki eylül ayında İtalya’nın Verona kentinde düzenlenecek Marmomac Fuarı’na katılacaklarını sözlerine ekledi.