Denizli’den 27,8 milyon dolarlık meyve ve sebze ihraç edildi – D20Haber
30.04.2024, Salı
17 °C / 31 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. EKONOMİ
  6. /
  7. Denizli’den 27,8 milyon dolarlık meyve ve...

Denizli’den 27,8 milyon dolarlık meyve ve sebze ihraç edildi

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 6 Temmuz 2023 Perşembe - 13:35Güncelleme: 6 Temmuz 2023 Perşembe - 13:35
Denizli’den 27,8 milyon dolarlık meyve ve sebze ihraç edildi

Denizli’den yılın ilk 6 aylık döneminde 27,8 milyon dolarlık kuru ve yaş meyve ile meyve-sebze mamulleri ihracatı yapıldığı açıklandı.

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Memişoğlu, yaptığı açıklamada, meyve ve sebze ihracatıyla ilgili bilgi verdi. Memişoğlu, geçen yıl 45,1 milyon dolar olan kuru meyve, yaş meyve ve meyve-sebze mamulleri ihracatının bu yılın 1 Ocak – 30 Haziran tarihleri arasında 27,8 milyon dolar olarak gerçekleştiğini, 2022 yılının aynı dönemine göre yüzde 11,2 artış sağlandığını bildirdi.

Kuru meyve ihracatında yüzde 23, yaş meyve ihracatında yüzde 47,5 oranındaki artış olduğunu belirten Memişoğlu, “Denizli, tarım sektörü ihracatında ülkemiz için önemli bir yer tutuyor. İlimizin bereketli topraklara sahip olması çok çeşitli ürünlerin yetişmesine olanak tanıyor. Özellikle Çivril bölgesinde yetişen elma fark yaratan bir değer olarak karşımıza çıkıyor. Dünyanın farklı ülkelerine elma ihracatı yapıyoruz. Çivril’de yetişen elma kendine özgü yapısı ve tadıyla dünyanın beğenisine sunuluyor. Raf ömrünün uzun olması da bir diğer tercih sebebi olarak karşımıza çıkıyor. Yani, Çivril elması kalitesiyle fark yaratıyor” dedi.

DENİB olarak 2018 yılında Denizli’nin ihracatını artırmak ve ihracat odaklı girişimciliğe özendirmek amacıyla başlatılan “Senden İhracatçı Olur” projesine de değinen Memişoğlu, “Proje kapsamında ilçe belediyelerine ziyaretler düzenleyerek, SWOT analiz çalışmaları ve bilgilendirme toplantılarıyla ihracatla ilgili detaylı sunumlar yapmıştık. Bu çerçevede, özellikle Çivril’de elma üreticileriyle bir araya gelerek çalışmalar düzenlemiştik. Bu çalışmalar sonucunda görüyoruz ki, 2018 yılında Denizli’den 136 bin dolar seviyesinde elma ihracatı yapılırken, izleyen dönemlerde yıllık 1,5 milyon dolar seviyesine ulaştık. Yürütmüş olduğumuz projenin meyvelerini topladığımızı görmek bizleri ayrıca gururlandırıyor” diye konuştu.

Memişoğlu, meyve sebzede Denizli’den başta Hindistan olmak üzere, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Libya, Rusya ve İsrail gibi ülkelere ihracat yapıldığını, Çivril elmasının dünya genelinde bir marka olarak bilinir olacağına ve elma ihracatın daha katma değerli bir şekilde gelişeceğine inandığını sözlerine ekledi.