Denizli’den 17,6 milyon dolarlık cam ihracatı yapıldı – D20Haber
02.05.2024, Perşembe
15 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. EKONOMİ
  6. /
  7. Denizli’den 17,6 milyon dolarlık cam ihracatı...

Denizli’den 17,6 milyon dolarlık cam ihracatı yapıldı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 19 Şubat 2024 Pazartesi - 10:59Güncelleme: 19 Şubat 2024 Pazartesi - 10:59
Denizli’den 17,6 milyon dolarlık cam ihracatı yapıldı

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Memişoğlu, 2023 yılında Denizli’den 17,6 milyon dolarlık cam ihracatı yapıldığını bildirdi.

DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, Denizli’den 2023 yılında 26 sektörden 185 ülkeye 3 bin farklı ürün ihraç edildiğini, 26 sektörden birisinin de çimento, cam, seramik ve toprak ürünleri olduğunu, bu gruptaki 2023 yılı ihracatının 21,5 milyon dolar olarak gerçekleştiğini, yüzde 82’sini de cam ürünlerinin oluşturduğunu belirtti.

Camın günlük yaşamın birçok alanında kullanıldığına işaret eden Memişoğlu, “Cam günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. Pencerelerde, mutfak eşyalarında, mobilyalarda, aynalarda, aksesuarlarda, aydınlatma sistemlerinde ve daha birçok alanda kullanılan cam, kimi zaman sanat eseri olarak da karşımıza çıkıyor” diyerek, şunları kaydetti:

“Cam ürünleri; otomotiv, inşaat, beyaz eşya, gıda, meşrubat, ilaç, kozmetik,turizm gibi birçok sektöre girdi sağlıyor. İlimizden de otomotiv endüstrisi başta olmak üzere dekoratif amaçlı kullanılan cam ürünlerinden koruma araçlarında kullanılan kurşuna dayanıklı camlara kadar her türlü üretim ve ihracat gerçekleştiriliyor.

Büyük kısmı Avrupa Birliği ülkelerine ihraç edilse de dünyanın her bölgesinecam ihracatı yapıyoruz. 2023 yılında 70 ülkeye cam ihracatı yaptık.Almanya başta olmak üzere, Romanya, İspanya, İtalya ve Fransa cam ürünlerini gönderdiğimiz ilk 5 ülke olarak sıralanıyor.

Tabi ki, kalitesinden ödün vermeden yüzde yüz geri dönüşümü sağlanabilen, ayrıca, sonsuz kez ikincil hammadde olarak tekrar üretime dahil edilebilmesi yönüyle tüm dünyanın gündeminde olan sürdürülebilirlik konusu için de uygun bir ürün olarak değerlendiriliyor.

Hammaddesi kum olan camın üretim süreci de oldukça meşakkatli. Kumun yanı sıra soda, dolomit ve kuvartz gibi maddeler de cam üretiminde kullanılıyor. Ülkemiz bu kaynaklar açısından oldukça zengin. Bu nedenle, ülkemizde ve ilimizde üretilen camların büyük bir oranda yerli olduğunu söyleyebiliriz.

Cam ürünleri sürekli genişleyen ürün yelpazesiyle, ayrıca birçok sektöre girdi olması, ambalaj olarak çokça talep edilmesi gibi nedenlerle önemli bir büyüme potansiyeline sahip. Gerçekleştirilen inovatif çalışmaların ve kaliteli üretim anlayışının küresel rekabette bizleri ön plana çıkaracağına inanıyorum.”