Denizli’den 171 ülkeye ihracat yapıldı – D20Haber
02.05.2024, Perşembe
14 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. EKONOMİ
  6. /
  7. Denizli’den 171 ülkeye ihracat yapıldı

Denizli’den 171 ülkeye ihracat yapıldı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 4 Ocak 2019 Cuma - 14:40Güncelleme: 4 Ocak 2019 Cuma - 14:40
Denizli’den 171 ülkeye ihracat yapıldı

Denizli’den geçen yıl 171 ülkeye 3 milyar 370 milyon dolarlık ihracat yapıldığı açıklanırken, Denizli’nin bu rakamla en fazla ihracat yapan il olduğu bildirildi.

2018 yılı ihracat rakamları, Ankara’da açıklandı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve TİM Başkanı İsmail Gülle’nin katılımlarıyla gerçekleşen “İhracat Rakamları Değerlendirme Toplantısı”nda, Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Hüseyin Memişoğlu ile diğer ihracatçı birlikleri başkanları hazır bulundu.

DENİZLİ 9. SIRADA

Toplantı sonrası Denizli ihracat rakamlarıyla ilgili değerlendirmede bulunan DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, ülkemizin en çok ihracat gerçekleştiren 9. ili konumunda bulunan Denizli’nin 2018 yılında sıralamadaki yerini koruduğunu söyledi.

TİM KAYITLARINA GÖRE İHRACAT

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) kayıtlarına göre, yüzde 10.4’lük artışla Denizli’den gerçekleştirilen ihracatın geçen yıl 3 milyar 370 milyon dolar ile tarihinin en yüksek rakamına ulaştığına dikkat çeken Memişoğlu, Denizli’nin 2019 yılında da ihracat artışını sürdüreceği kanaatinde olduklarını, yıl sonu için 3 milyar 750 milyon dolarlık hedef koyduklarını belirtti.

DENİB KAYITLARINA GÖRE İHRACAT

Memişoğlu, DENİB’e üye firmalar tarafından yapılan ihracat ise 2018 yılında yüzde 4 oranında yükselerek 2 milyar 544 milyon dolar olduğunu kaydederek, “Birliğimizin kurulduğu günden bu yana ulaştığımız en yüksek değer olarak kaydedilen bu rakamın, hepimiz için ekstra motivasyon kaynağı olduğunu ifade edebiliriz. Yıl boyunca fuarlara katılım sağlayan, ikili görüşmeler gerçekleştiren, müşteri ziyaretlerinde bulunan, ilimizin ihracat bayrağını dünyanın hemen hemen her yerinde dalgalandıran ve bugün ulaştığımız rakamların en büyük mimarı olan ihracatçılarımızı başarılarından ve ilimiz ekonomisine sundukları katkılardan dolayı kutlamak istiyorum” dedi.

EN FAZLA İHRACAT İNGİLTERE’YE

Denizli’den 2018 yılında 171 ülkeye ihracat yapıldığına işaret eden Memişoğlu, “En çok ihracat yaptığımız ülke Birleşik Krallık olurken, ardından Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, İtalya ve Fransa geldi. En büyük ihracat pazarımız olan Avrupa Birliği’ne ihracatımız, 2018 yılında yüzde 4’ün üzerinde artarak 1 milyar 635 milyon dolar oldu. Avrupa Birliği, toplam ihracatımızdan aldığı yüzde 64’ü aşan payla ilimiz ihracatı için stratejik önemini sürdürdü. Bu sene de, Avrupa ekonomisinde yaşanacak gelişmeleri yakından takip etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

LİDERLİK TEKSTİL VE KONFEKSİYONDA

DENİB ihracatının ön sıralarındaki sektörleri incelendiğinde, listenin en üstünde yüzde 54,2’lik payla tekstil ve konfeksiyon sektörünün görüldüğünü dle getiren Memişoğlu, sözlerine şunları ilave etti:

“DENİB ihracatında öne çıkan diğer sektörlerin toplam ihracatımızdan aldığı yüzde 15 pay ile elektrik, elektronik, hizmet, yüzde 10,1 pay ile demir ve demir dışı metaller, yüzde 5,4 pay ile madencilik ürünleri olduğunu ve ihracatımızda son yıllarda yaşanan sektörel çeşitliliğin devam ettiğini söyleyebiliriz. 2019 yılında ülkemizin hedefi olan 182 milyar USD’lik ihracat yolculuğumuza, Denizlili ihracatçılar olarak her zaman olduğu gibi olumlu katkılar sunacağımızı, güçlü ihracatın sağlıklı ve sürdürülebilir büyümeyi de beraberinde getireceğini düşünüyorum.”