Yüksek maliyet ve markalaşamama kot üretimini vurdu – D20Haber
14.05.2025, Çarşamba
13 °C / 26 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. EKONOMİ
  6. /
  7. Yüksek maliyet ve markalaşamama kot üretimini...

Yüksek maliyet ve markalaşamama kot üretimini vurdu

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 12 Haziran 2023 Pazartesi - 12:35Güncelleme: 12 Haziran 2023 Pazartesi - 12:37
Yüksek maliyet ve markalaşamama kot üretimini vurdu

Denizli’nin Tavas ilçesinde, bir zamanlar sayısı 700’ü bulan kot üretim atölyelerinin sayısı 50’ye kadar düşerken artan maliyetler, kalifiye eleman sıkıntısı ve markalaşamamanın ilçede sektörü daralttığı belirtildi.

Denizli’de yurt içi ve yurt dışı pazarlara gönderdiği kot pantolonlarla ünlü Tavas ilçesinde, kot pantolon üretimindeki kan kaybı devam ediyor. Yüksek maliyetler, markalaşamama ve Çin’den gelen ürünlerle baş edemediklerini dile getiren sektör temsilcileri, üretim yapan 700 atölyeden geriye 50’sinin ayakta kaldığını kaydetti.

“10 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLİYORDU”

37 yıllık kot pantolon ve konfeksiyon ustası olduğunu anlatan Bekir Yakıt, sektördeki daralmayı şöyle anlattı:

Haberin DevamıReklam




“1990’lı yıllarda ilçemiz en parlak zamanlarını yaşadığı dönemde başta kot pantolon üretimi olmak üzere, kumaş pantolon, gömlek, takım elbise, işçi kıyafeti yani dış giyim üretimi yapan 700 büyüklü küçüklü atölyemiz vardı. Burada yaklaşık 10 bin kişi istihdam ediliyordu. Haftalık 2 bin civarında takım elbise, 3 bin 500 – 4 bin parça civarında da kot pantolon ve dış giyim üretimimiz vardı. Bu ürünlerin büyük bölümü ihracata giderken, iç piyasaya da ürün veriyorduk. 2010 yılından sonda büyük atölyelerin çoğalması ve markalaşamama nedeniyle sektör erimeye başladı.”

“USTA YETİŞMİYOR”

Sektörde usta yetişmediğini dile getiren Yakıt, “İlçemizde en genç konfeksiyon ustası 40 yaşında. Ne yazık ki yetişen çırağımız ve kalfamız da yok. İlçede top kumaşı serip, pastalda kesim yapabilen iki üç usta kaldı. Yüksek maliyetler, pahalı kumaş nedeniyle kazançlarımız çok düştü. Çoğu ustamız işi bıraktı. Sigortalı iş bulan ilçemizden gitti. Her şeye rağmen ürettiğimiz kot pantolon ve dış giyim ürünlerini başta çevre illere ve ülkemizin farklı noktalarına göndermeye devam ediyoruz” diye konuştu.

DENİZLİ (İHA)