Denizli’de yem üzerinden büyük vurgun iddiası – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. EKONOMİ
  6. /
  7. Denizli’de yem üzerinden büyük vurgun iddiası

Denizli’de yem üzerinden büyük vurgun iddiası

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 9 Aralık 2020 Çarşamba - 13:53Güncelleme: 9 Aralık 2020 Çarşamba - 15:21
Denizli’de yem üzerinden büyük vurgun iddiası

Tarım Kredi Kooperatiflerinin iştiraki olan Tarım Kredi Yem’in Denizli Şubesi ile Sarayköy Tarım Kredi Kooperatifi arasında 20 milyon liralık usulsüzlük yapıldığı iddia edildi. Yolsuzluk iddialarının müfettişlerin yaptığı incelemeyle ortaya çıkarıldığı, konuyla ilgili hukuki sürecin devam ettiği, Denizli Yem Şube Müdürü C.K. ile Sarayköy Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü G.K.’nin açığa alındığı bildirildi.

Tavas ilçesinde üretim yapan Tarım Kredi Yem Denizli Şubesi ile İzmir Bölge Birliğine bağlı Sarayköy Tarım Kredi Kooperatifi arasındaki işlemlerde meydana geldiği iddia edilen usulsüzlükle ilgili müfettişlerin iki aylık çalışmayla bir rapor hazırladığı belirtiliyor.

BİR İHBARLA İNCELEME BAŞLATILDI

Milli Gazete’den Sadettin İnan’ın haberine göre, Tarım Kredi Yem Denizli Şubesinde, bir ihbar üzerine yaklaşık iki aydır müfettişler tarafından yapılan incelemelerde başta zimmete para geçirme olmak üzere usulsüz nakliye faturaları, usulsüz bir şekilde hesaplar arası virman yapılması, stok hammaddelerinin isimlerinin ve fiyatlarının değiştirilmesi ve stok açıkları gibi birçok cürüm tespit edildi. Müfettişlerin tespitlerinde vurgunun faturası 20 milyon lirayı bulurken, bunun 6 milyon lirasının fabrika ayağında, geri kalanının da kooperatif ayağında yaşandığı ifade ediliyor.

MÜFETTİŞLER RAPORU MERKEZ BİRLİĞİNE SUNDU

Müfettişler, Tarım Kredi Yem Denizli Şubesi ile Sarayköy Tarım Kredi Kooperatifi ayağında işlenen yolsuzlukla ilgili olarak kapsamlı bir rapor hazırladığı ve bu raporu Merkez Birliğine teslim ettiği kaydediliyor.

ARPAYI BUĞDAY İLE DEĞİŞTİRMİŞLER

Müfettişlerin tespitine göre, Denizli Yem Fabrikası Sarayköy Tarım Kredi Kooperatiflerinden arpa alıyor. Ancak arpa faturaları yemlik buğday diye değiştiriliyor. Yani fabrikaya birim fiyatı düşük olarak giren ürün fabrikadan birim fiyatı yüksek ürün olarak çıkıyor. Diğer yandan kayıtlarda görünmesine rağmen 2 bin ton arpanın ise stoklarda bulunmadığı tespit ediliyor.

YEMİN KALİTESİNİ TARTIŞMALI HALE GETİRİYOR

Müfettişlerin söz konusu bu tespiti, Tarım Kredi Yem’in ürettiği yemi kullanan yetiştirici ve üreticileri de yakından ilgilendiriyor. Çünkü bu durum rasyon açısından büyük bir yolsuzluğu gündeme getirirken, yemin kalitesini de tartışmalı hale getiriyor.

Hammadde faturaları üzerindeki usulsüzlüklerin fabrika ile kooperatif arasında karşılıklı yaşandığı tespit edilirken, vurgunun büyük bir bölümünün kooperatif ayağına kesilmesi de dikkat çekti. Ancak Sarayköy Tarım Kredi Kooperatifinin, Denizli Yem Fabrikasına aldığı ürünleri İzmir Bölge Birliğinin talimatıyla almasına rağmen fabrika ile kooperatif arasında uzun bir süredir yaşanan yolsuzluğun İzmir Bölge Birliği tarafından bilinmemesi dikkat çekiyor.

YOLSUZLUK 2013’DEN BUYANA YAŞANIYOR

Müfettişlerin tespitlerine göre, Denizli Yem Fabrikası ile Sarayköy Tarım Kredi Kooperatifi arasındaki usulsüz işlemlerin 2013 yılından buyana yaşandığı ancak özellikle son 2 yılda tavan yaptığına dikkat çekiliyor. Müfettişlerin fabrika ayağında tespit ettiği 6 milyon liralık vurgunun büyük bir bölümünün son iki yıla ait olduğuna dikkat çekildi.

AÇIĞA ALINDILAR

Müfettişlerin incelemesinin ardından Denizli Yem Şube Müdürü C.K. ve Sarayköy Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü G.K.’nin açığa alındığı bildirildi

HUKUKİ SÜREÇ DEVAM EDİYOR AÇIKLAMASI

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürlüğünden konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri iştiraklerinden Tarım Kredi Yem Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin Denizli Şubesi ile ilgili bazı internet sitelerinde yayınlanan haberler üzerine kamuoyunu doğru bilgilendirmek adına açıklama yapılması ihtiyacı hâsıl olmuştur” denilerek, şu ifadelere yer verildi.

“Tarım Kredi Yem Sanayi ve Ticaret A.Ş. Denizli Şubesi ile ilgili olarak Tarım Kredi Yem Genel Müdürlüğünün talimatı üzerine İç Denetim Müdürlüğü denetçileri tarafından yürütülen soruşturma kapsamında ortaya çıkan soruşturma raporu neticesinde bazı usulsüzlükler tespit edilmiştir. Buna istinaden soruşturma raporuna konu kişiler hakkında gerekli cezai soruşturma ve kovuşturmanın yapılması için soruşturma raporu savcılığa intikal ettirilmiştir. Bu kapsamda şüphelilerin ifadesi savcılık tarafından alınmış olup, yurt dışı çıkış yasağı ile birlikte şüphelilerin tüm hesaplarına bloke konulmuştur.

Ayrıca 17.11.2020 tarihinde İç Denetim Müdürlüğü’nün Genel Müdürlüğe ön raporunu sunmasını müteakip Denizli Şube Müdürünün iş akdi feshedilmiştir.

Dolayısıyla soruşturma sonucu ortaya çıkarılan usulsüzlüklere karıştığı tespit edilen herkesin cezalandırılması ve bu süreçte şirketimizin oluşan zararlarının tahsilinin sağlanması için hukuki süreç büyük bir titizlikle takip edilmektedir.”