Müşteri değil, icra tebligatları geliyor – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
17 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. EKONOMİ
  6. /
  7. Müşteri değil, icra tebligatları geliyor

Müşteri değil, icra tebligatları geliyor

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 12 Ekim 2020 Pazartesi - 13:51Güncelleme: 12 Ekim 2020 Pazartesi - 13:52
Müşteri değil, icra tebligatları geliyor

Denizli’de bir dönem kırmızı suyu ve kaplıcaları ile yerli ve yabancı ziyaretçilerin uğrak yerlerinden olan Karahayıt’ta pandemi esnafı fena vurdu. Azalan turist sayısıyla zorda kalan esnaf, ödeyemedikleri borçları yüzünden icra işlemleriyle karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

Coronavirüs salgını, ziyaretçilerinin büyük bölümünü 65 yaş üstü kişilerin oluşturduğu Karahayıt’ı etkiledi. Pandemi nedeniyle üç ay kapalı kalan işletmeleri, sonraki dönemde ise seyahat sınırlaması vurdu. Bölge esnafı işletmelerin yüzde 80’inin kapalı durumda olduğunu söylerken, sezonun sonu gelmesine rağmen iş yapamamaktan şikayet etti. Karahayat’taki pansiyonlar çoğu günü müşteri almadan kapatıyor.

Dünyayı sarsan salgının en çok etkilediği sektörlerin başında konaklama tesisleri geliyor. Ziyaretçilerin turlarla gelip günübirlik ziyaretin ardından geri dönmesi, tedavi için kaplıcalara gelenlerin yok denecek kadar azalması, pansiyoncuların işlerinin bozulmasına yol açtı.

KEBAPÇI: KİRAMI ÖDEYEMEDİM İCRA GELDİ

Kendisi ile birlikte pek çok işletmeciye icra geldiğini, bazı işletmecilerden ise işyerlerini tahliye etmelerinin istendiğini söyleyen kebapçı Mithat Karkoyan ise “İşlerimiz çok berbat. Bittik! Salgının başından beri iş yapmadık. Dükkanı günlük 200 lira ile kapatıyorum. Şu anda elektrik parasını ödeyemiyorum, masraflarımı karşılaşamıyorum. Dükkan sahibi kirayı ödeyemedim diye beni icraya vermiş. ‘Yok’ diyorum ama dinletemiyorum. Dükkan sahibi idare etmiyor. Dokuz yıllık kiracısıyım. Delirmek üzereyim. Ne yapacağımı bilmiyorum” diye konuştu.

GÖZLEMECİ: YARIN NE YİYECEĞİMİZ BELLİ DEĞİL

Karahayıt’taki işletmelerde gündelikçi olarak çalışan gözlemeci Perihan Çalışır işten çıkarılma korkusu ile yaşadıklarını belirterek, “Eskiden buraya dünyanın dört bir yanından insanlar gelirdi. Bizler bu yörenin yerli halkı olarak gündelikçi çalışır kendi ihtiyacımızı karşılayacak kadar kazanırdık. Artık iş yerleri kapanıyor. İş yeri açık olacak ki benim gibi insanlar çalışsın. Fakat işçi çıkarmalar başladı. Bizlerin durumu ne olacak belli değil. Ne yerli ne de yabancı turist yok. Yarından sonra ne yiyeceğimiz belli değil. Faturalarımızın biri bitmeden diğeri başlıyor. Corona salgınının başlamasından sonra işler çok çok kötüleşti. Ne olduğunu anlayamadık. İnsanlar hastalık korkusuyla dışarı çıkmıyor” dedi.

PANSİYONCU: 8 AYDA BİR MÜŞTERİ AĞIRLADIM

Karahayıt’taki pansiyon işletmecilerinin büyük bölümünün ziyaretçi olmadığı için hizmet vermediğini söyleyen pansiyoncu Sinan Doğru, “Bizim bu bölge, genellikle sağlık için gelen yaşlı yerli turistleri ağırlıyor. Hem ekonominin kötü olması hem de pandemi nedeniyle 8 aydır iş yapamıyoruz. 8 ayda sadece bir tane müşteri ağırladık. İnsanların ekonomik gücü kalmadı. Normal zamana göre Karahayıt’a gelen turist sayısı yüzde 5’in bile altında. İşletmeler dönmüyor, yarısından fazlası kapalı. Devletten beklentilerimiz var. Vergilerde, ödemelerde destek olunsun, kolaylık sağlansın. Durum bizim için daha da kötü bir hal alıyor” ifadelerini kullandı.

HAZIR GİYİMCİ: CEPTEN YİYORUZ

Bölgede hazır giyim ve diğer tekstil ürünlerini sattığı küçük bir dükkana sahip olan Harun Çıbık, müşteri gelmemesinden yakınarak, şunları söyledi:

“Corona salgını başladığından bu yana cepten yiyoruz. Zaten üç ay boyunca dükkanlar kapalı kaldı. Ondan sonra açıldıysa da sıkıntımız devam etti. 6 ay boyunca iş yapamadık. Bu yıl yerli turist de gelmedi. Sezonun bitmesine 15-20 gün kaldı. Hala insan da yok iş de yok. Dükkan kiraları yüksek. Kazanamadığımız için ödeyemiyoruz. Geçen yıl çok iyi değildi ama idare ediyorduk. Bu yıl idare de edemiyoruz. Karahayıt esnafına destek olunmalı.”