Denizli ekonomisinin lokomotif sektörlerinden olan mermerde işler iyi gitmiyor. Artan maliyetlere bir de talep daralması eklenince işten çıkarmalar başladı. Son dönemde kapasite düşüren işletmelerden bine yakın işçinin işinden olduğu bildirildi.
Hem ihracat hem istihdamda ilin öne çıkan sektörlerden olan mermerde yaz aylarında başlayan sıkıntılı süreç artarak devam ediyor. Enerji fiyatlarındaki artış, personel maliyeti derken yaşanan sıkıntılara yurt dışından gelen talep düşüşü de eklenince sektör çıkış yolu aramaya başladı.
Denizli’den yıllık 230 milyon dolar işlenmiş, 50 milyon dolar da blok mermer ihracatı gerçekleştiren işletmeler, son dönemde karşılaşılan problemler nedeniyle yavaş yavaş kapasite düşürmeye başladı. Vardiya sayısını azaltan, birçoğu tek vardiyaya dönen işletmelerde bine yakın çalışanın işine son verildiği kaydedildi.
GÜNDÜZ: ÜÇ TEMEL SORUN VAR
Denizli Sanayi Odası (DSO) Yönetim Kurulu Üyesi Samet Gündüz sektördeki ana sorunları aktardı. Gündüz, şunları söyledi:
“Sektörün üç temel sorunu var. Elektrik ve akaryakıt fiyatlarının artması, temmuz ayından itibaren işçi maliyetlerinin artması, kurun baskılanması ve yurt dışı taleplerin azalması. Haziran ayından bu yana piyasa yavaşlamaya başladı. İşletmeler kapasitelerini yüzde 50 düşürdü. Tüm sektörde işletmelerin yüzde 80’i tek vardiyaya geçti. İşçi çıkarmalar başladı. Özellikle küçük ölçekli işletmeler işçi çıkararak ayakta kalmaya çalışıyor. Bine yakın çalışan işten çıkarıldı,”
İşletmelerde maliyetlerin arttığına, buna karşın gelirlerin sabit kaldığına dikkat çeken Gündüz; “Birçok fabrika ya zarar ediyor ya da ay sonunda başa baş çıkıyor. Ocaklarda da durum çok zor. Yakında ocaklardan da işçi çıkarmalar başlayacaktır. İhracatın büyük bölümünün gerçekleştiği Amerika ve Avrupa ülkelerinde öncelikler yiyecek ve enerji oldu. Bu nedenle talepte azalma var. En azından maliyetlerin düşürülmesi gerekiyor. Elektrik ve akaryakıt giderleri sektörün belini büküyor” diye konuştu.