Kekik hasadı başladı – D20Haber
02.07.2024, Salı
23 °C / 39 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. EKONOMİ
  6. /
  7. Kekik hasadı başladı

Kekik hasadı başladı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 28 Haziran 2024 Cuma - 10:23Güncelleme: 28 Haziran 2024 Cuma - 10:24
Kekik hasadı başladı

Türkiye’nin kekik deposu Denizli’de 2024 yılı ürününde hasat başladı. Bu yıl 12-14 bin ton rekolte beklendiği bildirildi.

Güney İlçesine bağlı Aydoğdu Mahallesi’ndeki kekik hasadına Vali Ömer Faruk Coşkun, Güney Kaymakamı Ahmet Murat Türbe, Denizli İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Saffet Üge, ilçe müdürleri, muhtar ve çiftçiler katıldı.

Pamukkale, Güney, Çal, Buldan, Bekilli, Tavas ve Kale ilçelerinde yoğun olarak yapılan kekik üretiminde bu yıl 150 bin dekar alanda 12 ile 14 bin ton arasında rekolte bekleniyor.

Burada bilgilendirme yapan İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Saffet Üge, Türkiye’de kekik üretimi yapılan alanların yüzde 91,2’inin Denizli’de olduğunu, üretimin üretimin ise 89,6’sının gerçekleştirildiğini söyledi.

Haberin DevamıReklam




Özellikle pandemi döneminde tıbbi aromatik bitkilere olan ilginin arttığına dikkati çeken Üge, “Talebin ani artışı üreticileri hızlıca üretim kapasitelerini artırmaya yönlendirmiş, ancak talep dengesizliği ve içinde bulunduğumuz ekonomik koşulların belirsizliği üreticilerin karar alma süreçlerini zorlaştırmıştır. Ayrıca, yağış miktarındaki değişimler ve yabancı otların zararı, kekik üreticilerinin karşı karşıya olduğu diğer zorluklardan PA’ yı öne çıkarmıştır” dedi.

Vali Coşkun, çiftçilere bereketli bir yıl dileyerek, “Aydoğdu Mahallesi’nde devam eden kekik hasadına katılarak çiftçilerimizin emeklerine ortak olmak istedik. Üreticilerimizin alın teriyle ortaya çıkan bu ürünlerin ekonomimize önemli katkıları var” diye konuştu.

Baharat, ilaç, kozmetik ve kimya sektörü başta olmak üzere pek çok kullanım alanı bulunan kekik, ülkemizin tıbbi ve aromatik bitkiler dış ticareti içerisinde oldukça önemli bir yere sahip. Dünyada kekik dış ticaret hacmi doğadan toplananlarla birlikte 25 bin ton dolayında. Bunun yaklaşık yüzde 70-75’i ülkemiz tarafından karşılanıyor. Geçen yıl 16 bin 966 ton kekik ve 68,5 ton kekik yağı ihracatından 55,2 milyon dolar gelir elde edildi.

Denizli’de üretilen kekik başta ABD, Almanya, İtalya, Kanada, Polonya, Hollanda, Fransa, Japonya ve Avustralya olmak üzere dünyanın pek çok ülkesine ihraç ediliyor.