DSO Başkanı Kasapoğlu: 7 ayda karşılıksız çek 250 milyon TL’ye ulaştı – D20Haber
02.05.2024, Perşembe
15 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. EKONOMİ
  6. /
  7. DSO Başkanı Kasapoğlu: 7 ayda karşılıksız...

DSO Başkanı Kasapoğlu: 7 ayda karşılıksız çek 250 milyon TL’ye ulaştı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 5 Eylül 2023 Salı - 16:42Güncelleme: 5 Eylül 2023 Salı - 16:42
DSO Başkanı Kasapoğlu: 7 ayda karşılıksız çek 250 milyon TL’ye ulaştı

Denizli Sanayi Odası (DSO) Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kasapoğlu, karşılıksız çek miktarında büyük artış olduğunu, 2022’nin ilk 7 ayında 50 milyon lira olan karşılıksız çek tutarının bu yılın aynı döneminde 250 milyon liraya yükseldiğini açıkladı.

DSO’nun eylül ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan DSO Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kasapoğlu, proje ve faaliyetler ile Ankara’da yaptığı temaslarla ilgili bilgi verdi.

 

KARŞILIKSIZ ÇEKTE BÜYÜK ARTIŞ

Piyasaların kaynak yetersizliğinden dolayı birbirini finanse etmeye başladığını, bu durumun sürdürülebilir olmadığını belirten Kasapoğlu, karşılıksız çek miktarlarında hızlı bir artışın yaşandığına dikkati çekti. Kasapoğlu, “2022 Ocak-Temmuz döneminde 50 milyon TL civarında olan Denizli'deki karşılıksız çek miktarı, 2023 yılının aynı döneminde 250 milyon TL seviyesine geldi” dedi.

“SANAYİCİ REKABET EDEMİYOR”

Son bir yılda ücretlerin yüzde 110 arttığını anımsatan Kasapoğlu, Ankara temasları sırasında üretim maliyetlerindeki artışa da dikkat çektiğini söyledi. Kasapoğlu, “Son bir yılda ücretler yüzde 110 arttı. Kurdaki artış ise yüzde 50. İhracata dayalı sektörlerin bu dengesizliği taşıyabilmesi mümkün değil. Sanayici rekabet edemiyor. İhracat yaptığımız pazarlar da daralmış durumda. Devletin üretim maliyetlerini aşağıya çekerek sanayicisine küresel piyasalarda rekabet edebileceği ortamı yaratması gerekiyor” diye konuştu.

“TÜKETEREK BÜYÜYORUZ”

Son gelen büyüme rakamlarının da tüketimle yükseldiğini, sanayide yüzde 2,6 daralma olduğunu aktaran Kasapoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu veriler bize bir şey anlatıyor. Üretmeden, ihraç etmeden, tüketerek büyüyoruz. Bu sağlıklı ve sürdürülebilir bir büyüme modeli değil. Üretmeden büyümek, hak edilmemiş bir refah getiriyor demektir. Sorunlarımızı geleceğe büyüterek ötelememize sebep oluyor. İhracat dolar bazında geriliyor, miktarsal olarak düşüş daha fazla. İstihdam rakamları geriliyor. Üretimimizi ve ihracatımızı artıracak, cari açığımızı düşürecek rasyonel ve sürdürülebilir ekonomi politikalarına hızla geçmeye ihtiyacımız var.”

“OVP’Yİ ÖNEMSİYORUZ”

Orta Vadeli Program’ı (OVP) önemsediklerini söyleyen Kasapoğlu, “Üretmekten başka çıkış yolumuz yok. Verimliliği ve katma değerli ürünleri odağımıza alarak yeni bir başarı hikayesi yazmaya ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.