Denizli’de devlet desteğiyle külçe çinko ve kurşun üretilecek – D20Haber
28.04.2024, Pazar
16 °C / 30 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. EKONOMİ
  6. /
  7. Denizli’de devlet desteğiyle külçe çinko ve...

Denizli’de devlet desteğiyle külçe çinko ve kurşun üretilecek

A- A+
Engin ÜNAL / D20HABER
Yayınlanma: 7 Aralık 2023 Perşembe - 13:43Güncelleme: 7 Aralık 2023 Perşembe - 13:43
Denizli’de devlet desteğiyle külçe çinko ve kurşun üretilecek

Denizli’de, devletin sağlayacağı proje bazlı destek ile külçe çinko, kurşun ve kobalt üretimi yapılacak. ZN Çinko Rafineri AŞ tarafından gerçekleştirilecek yatırımın tutarı 2 milyar 276 milyon 305 bin 857 lira olarak açıklandı.

ZN Çinko Rafineri AŞ tarafından Sarayköy ilçesinde külçe olarak çinko, kurşun ve kobalt üretimi için yatırım gerçekleştirilecek. Yatırıma proje bazlı olarak devlet desteği sağlanacak. Başlangıç tarihi 21/7/2022 olarak belirtilen yatırımın 5 yılda tamamlanması planlanırken, belirtilen süre içinde tamamlanamaması durumunda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca 2,5 yıla kadar daha ek süre verilebilecek.

YATIRIM TUTARI, İSTİHDAM VE ÜRETİM RAKAMLARI

Söz konusu yatırımın tutarı 2 milyar 276 milyon 305 bin 857 lira olarak belirlenirken, 140 kişinin istihdam edilmesi öngörülüyor. İstihdam edilecek nitelikli personel sayısı da 12.

Tesiste yıllık 110 bin ton çinko külçe, 25 bin ton kurşun külçe ve 650 ton kobalt külçe üretimi hedefleniyor.

VERGİ DESTEKLERİ SAĞLANACAK

Yatırımı yapacak şirkete Gümrük Vergisi muafiyeti, KDV istisnası, KDV iadesi, vergi indirimi, 25 milyon lira nitelikli personel desteği, işletmeye geçiş tarihinden itibaren 10 yıla kadar 125 milyon lirayı aşmamak üzere enerji desteği gibi destekler sağlanacak.

“DENİZLİ’Yİ BİRÇOK NEDENLE TERCİH ETTİK”

Şirketin kurucusu Mansur Özkan, D20HABER.COM’a yaptığı açıklamada, kuracakları tesis ile Türkiye’nin çinko ihtiyacının yüzde 15’ini karşılayacaklarını, üretecekleri külçe çinko, kurşun ve kobalt ile birçok sektörün hammadde ihtiyacını karşılayacaklarını söyledi.

Özkan, neden Denizli’yi tercih ettiklerini de “Hammadde mevcut. Ayrıca 300 kilometre çapında bir alandan da hammadde sağlayabileceğiz. Bunun yanı sıra Denizli kalifiye elemanlar bulunan bir il. Üretimin taşınması için karayolu ve demiryolu ağına sahip. İzmir ve Antalya limanlarına yakınlığı da bizim için önemli” dedi.

Otomotivden uçak sanayine, kablodan nano teknolojiye kadar farklı sektörlerin ihtiyacını karşılayacaklarını kaydeden Özkan, hammaddeye kolay ulaşım nedeniyle Denizli’de birçok yan sanayinin gelişmesine de katkıda bulunacaklarını ifade etti.

“SIFIRA YAKIN ATIKLA ÜRETİM YAPILACAK”

“Çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) raporu aldınız mı?” sorusuna Özkan, “Biz bu tesisi İzmir’de kurmayı planlamıştık. ÇED raporunu da almıştık. Israrlı bir şekilde davetler almamız üzerine yatırımı Denizli’ye kaydırdık. Son teknoloji kullanacağız üretimde. Dolayısıyla sıfıra yakın atıkla üretim yapacağız” yanıtını verdi.

ÜRETİLECEK MADENLER NERELERDE KULLANILIYOR?

Çinko madeni yaygın olarak akü, lastik, boya kimyası, çinko sülfür, çinko klorür ve gübre, ilaç ve kimya sanayinde kullanılıyor.

Kurşun madenin ana kullanım alanı akü imalat sektörü. Yaygın olarak yeraltı haberleşme kablolarının kurşunla izolasyonu da yapılıyor.

Kobalt madeni de petrol ve kimya endüstrileri için katalizör, boyalar için kurutma maddesi olarak ve mürekkeplerde kullanılıyor.