208 çiftçiden 12.850 dekar alanda iyi tarım uygulaması – D20Haber
26.04.2024, Cuma
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. EKONOMİ
  6. /
  7. 208 çiftçiden 12.850 dekar alanda iyi...

208 çiftçiden 12.850 dekar alanda iyi tarım uygulaması

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 15 Mart 2019 Cuma - 15:20Güncelleme: 15 Mart 2019 Cuma - 15:21
208 çiftçiden 12.850 dekar alanda iyi tarım uygulaması

Denizli’de eğitimlerini tamamlayan 208 çiftçinin 12 bin 850 dekar alanda iyi tarım uygulamalarıyla üretim yaptığı bildirildi.

Denizli Merkez Ziraat Odası’nın, tarımsal üretimin kalitesini ve çeşitliliğini artırmak amacıyla yürüttüğü İyi Tarım Uygulamaları ve Globalgap eğitimlerini tamamlayan çiftçilere sertifikaları verildi. Merkez Ziraat Odası’ndaki sertifika törenine Vali Yardımcısı Turan Atlamaz, Merkezefendi Kaymakamı Adem Uslu, Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Yılmaz Erkaya, HAY-KOOP Başkanı Mehmet Varol, Denizli Merkez Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici ve 2018 yılı İyi Tarım Uygulamaları ve Global Gap eğitim programlarına katılan üreticiler yer aldı.

Denizli Merkez Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, törende yaptığı konuşmada, Denizli’nin tarımsal üretimi ve çeşitliliği ile önemli bir tarım kenti olduğuna işaret etti. Tarımsal üretimde kalite, ürün çeşitliliği ve pazarlamanın önemini dile getiren Gemici, İyi Tarım Uygulamaları sertifikasına sahip üründen kimyasal, fiziksel, mikrobiyolojik kalıntılar içermediğinin, çevreyi kirletmeden ve doğal dengeye zarar vermeden üretildiğinin, üretimi sırasında insan, işçi ve diğer canlıların olumsuz etkilenmediğinin, üretildiği ve tüketildiği ülkelerin tarımsal mevzuatına uygun olduğunun anlaşılacağını söyledi.

“DENİZLİ’DE YENİ BİR AKIM BAŞLADI”

Denizli’de iyi tarım uygulayan çiftçi sayısı ve arazi durumuyla ilgili bilgiler de paylaşan Gemici, “Şu an itibariyle 208 üreticimiz iyi tarım uygulamaları kapsamında eğitimlerini tamamladı. 54’ü tıbbi aromatik bitkileri, 154’ü de meyvecilik üzerine. 12 bin 850 dekar alanda 208 çiftçimiz iyi tarım uygulamaları kapsamında üretimine devam ediyor. Üreticimiz aldıkları sertifikaları 29 Mart’a kadar da tarım ilçe müdürlüğüne teslimat edecek. Oraya teslim edilen her belge bakanlığın sistemine girmiş olacak. Dolayısıyla da iyi tarım desteklerinden faydalanabilmek için icmalleri oluşturulacak. Çiftçimize verilecek olan 2018 yılındaki iyi tarım destekleri de icmalden sonra askıya çıkacak. Bakanlığımız tarafından hesaplarına aktarılacak. Çiftçilerimize destek olacak. Girdilerinde kendilerine desteği hissettirecek. Globalgapta ise sertifikaya ayrı bir destek yok. Dijital ortamda paylaşılan globalgap sertifikasyon numarası ile dışarıdaki ihracatçıların tedarikçi ve uluslararası firmaların görmesini sağlayacak. Bizim pazarımızın önünü açacak. Globalgap üreticimizin adeta yeşil pasaport olacak” dedi.

Tören, konuşmaların ardından eğitimlerini tamamlayan çiftçilere belgelerinin verilmesiyle sona erdi.