2 milyon metrekare Hazine arazisi enerji üretimine tahsis edilecek – D20Haber
26.04.2024, Cuma
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. EKONOMİ
  6. /
  7. 2 milyon metrekare Hazine arazisi enerji...

2 milyon metrekare Hazine arazisi enerji üretimine tahsis edilecek

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 12 Ocak 2023 Perşembe - 17:32Güncelleme: 12 Ocak 2023 Perşembe - 17:33
2 milyon metrekare Hazine arazisi enerji üretimine tahsis edilecek

Denizli’nin üç ilçesinde, Hazine’ye ait 2 milyon 116 bin m² Hazine arazisi, güneş ve rüzgar enerjisi üretimi için tahsis edilecek. Bu araziler, enerji üretimi yapmak isteyenlere açılacak ihaleyle düşük bedelle tahsis edilecek.

Denizli’nin de aralarında bulunduğu 41 ildeki 140 milyon m² metrekarelik atıl durumdaki tarıma elverişsiz Hazine arazilerine güneş ve rüzgar enerjisi santralleri kurulacak.

Tarıma elverişsiz ve atıl durumda bulunan Hazine taşınmazlarının ekonomiye kazandırılmasıyla ilgili yeni projeyi Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum duyurdu. Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Kurum, “300 milyon m² hazine arazisini ekonomimize kazandırıyoruz. Bu arazilere rüzgâr ve güneş enerjisi santralleri kurulacak. Böylelikle 20 bin megavat yenilenebilir enerji üretimi sağlayacağız” dedi.

3 İLÇEDEKİ TAŞINMAZLAR İLANA ÇIKARILDI

Proje kapsamında ilk etapta, Denizli’nin de aralarında bulundu 41 ildeki 140 milyon m2 taşınmaz ilana çıkarıldı. Buna göre Acıpayam, Bekilli ve Çivril ilçelerindeki toplam 2 milyon 116 metrekarelik taşınmazlar da ilanlar arasında yer alıyor.

KİMLER BAŞVURABİLECEK?

Uygulamadan mesken ve aydınlatma abone grubunda yer alanlar hariç, kendi ihtiyaç duydukları elektriği üretmek amacıyla maden veya jeotermal işletme ruhsat sahipleri, sanayiciler, kamu ve özel hizmetler sektöründe yer alan kişiler ile tarımsal faaliyetlerde bulunanlar yararlanabilecek.

AÇIK ARTIRMA İLE BELİRLENECEK

Hazine taşınmazları üzerinde lisanssız elektrik üretimi yapılması amacıyla tesis edilecek irtifak hakkı ve kullanma iznine ilişkin olarak ihaleler, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu uyarınca taşınmazın rayiç bedelinin yüzde biri üzerinden açık artırma ile belirlenecek.

BİR YILLIK ÖN İZİN

Hazine taşınmazları hakkında yapılan irtifak hakkı veya kullanma izni ihalelerinin onayı ile yatırımcılara imar planlarının yapılması, uygulama projelerinin onaylanması, bağlantı anlaşmasının yapılması gibi işlemler için bir yıl ön izin verilecek. Yükümlülüklerin yerine getirilmesi halinde 29 yıla kadar bağımsız ve sürekli nitelikte olmayan irtifak hakkı veya kullanma izni verilebilecek.