Süt endüstrisinin, hayvancılık sektörünün en dinamik üretim alanı olduğu belirtilirken, bu alanda önemli yere sahip Denizli’de büyükbaş hayvan varlığı 262 bin 500, büyükbaş hayvancılık işletmesi sayısı 19 bin 76, hastalıktan ari işletme sayısı 91, onaylı süt çiftliği 3 olarak açıklandı.
EGE’DEKİ SÜT TOPLAMA MERKEZLERİNİN %30’U DENİZLİ’DE
Denizli’de, ayrıca 672 bin 683 küçükbaş hayvan, 7 bin 847 işletme bulunduğu belirtilirken, üretilen sütün yüzde 90,5’inin sığırlardan elde edildiği, TÜİK verilerine göre sanayiye arz edilen çiğ süt miktarı bakımından Türkiye’de 5. sırada yer aldığı, 629 süt toplama merkezi ile de Ege Bölgesi’nde ilk sırada olduğu, bölgedeki faaliyet gösteren süt toplama merkezlerinin yüzde 30,37’sinin Denizli’de faaliyet gösterdiği kaydedildi.
YETİŞTİRİCELERE SAĞLANAN DESTEKLER
Tarım ve Orman Bakanlığının 2023 yılında 20 bin 130 yetiştiriciye 81 milyon 210 bin 62 lira buzağı desteklemesi, 2 bin 761 yetiştiriciye 23 milyon 561 bin 300 lira anaç koyun-keçi desteklemesi, 1.174 yetiştiriciye 3 bin 343 bin 500 lira erkek sığır desteklemesi, 14 yetiştiriciye 4 milyon 490 bin düve alım desteği, hastalıktan ari 82 hayvancılık işletmesine 24 milyon 406 bin 800 lira lira destek verildiği ifade edildi.
KADININ ELİ, DOĞANIN MUCİZESİ PROJESİ
Öte yandan bilgili üreticiler yetiştirmek, daha kaliteli süt üretmek amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığınca hazırlanan “Kadının Eli, Doğanın Mucizesi” projesi kapsamında, 5 ilçede 314 kadın üreticiye süt hijyeni eğitimi verildi.
Eğitimin sonundan düzenlenen yarışmanın finali 14 mahalleden 14 yetiştiricinin katılımıyla yapıldı. Yarışmada dereceye girenlere ödülleri verildi.
Acıpayam’daki Tarım Kredi Süt Ürünleri AŞ. İşletmesinde yapılan etkinliğe Vali Ömer Faruk Coşkun ve eşi Sevilay Coşkun, Acıpayam Kaymakamı Ramazan Cankaloğlu, Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar, Tarım Kredi Süt Ürünleri Genel Müdürü Abdullah Oğul, Denizli Orman Bölge Müdürü Ahmet Üçgül ve kadın çiftçiler katıldı.
Vali Coşkun, konuşmasında Denizli’nin üretim hacmi olarak tarım ve hayvancılık sektöründe Türkiye’nin önde gelen illerinden olduğuna dikkati çekerek, “Tüketicilere güvenli gıdanın ulaştırılması anlamında biliyorsunuz süt en temel besin maddelerinden birisi. Bu tür eğitimlerin önemi çok fazladır. Öncelikle sizlere bu eğitime katıldığınız için çok teşekkür ederiz. İyi ki varsınız. Sizlerin emeği ile çalışkanlığı ile biz ilimizde üretimi artırmayı hedefliyoruz” dedi.
Tarım ve Orman İl Müdürü Şakir Çınar ise, “Ege bölgesi olarak en fazla süt toplama merkezi ilimizde bulunmaktadır. Bu nedenle ilimiz hem kendi bölgesinde hem de diğer illere çiğ süt tedariki sağlayan önemli bir konumda yer almaktadır. işletmelerinin daha karlı hale gelmesi ve ekonomik gelirlerinin artması için, hayvancılık yetiştiriciliğinde en önemli unsur olan kadın üreticilerimizin gerek yetiştiricilik gerekse süt üretimi konusunda eğitimi bizim en önemli önceliğimizdir” diye konuştu.