Denizli Sanayi Odası (DSO) Başkan Yardımcısı Mehmet Serter, kent sanayisinde yaşanan olumsuzluğa “Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu arasında yer alan firmalar, üretim merkezlerini başka illere kaydırıyor” sözleriyle dikkati çekti.
Denizli sanayisi bir süredir kan kaybediyor. Yeni yatırımlar yapılmadığı gibi, süreç mevcutların üretim merkezlerini başka illere taşımaya başlamasına evrildi. Denizli’nin kan kaybına en net açıklama DSO Başkan Yardımcısı Mehmet Serter’den geldi.
DSO’nun temmuz ayı meclis toplantısında konuşan Serter, İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerini değerlendirdi. Serter, İSO tarafından yapılan Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması’nda, yaşanan zorluklara rağmen listeye Denizli firmalarını kutladı. Serter, Denizli’nin karşı karşıya bulunduğu sıkıntıya ise İSO-500 Listesi’nde yer alan firmaların üretim merkezlerini Denizli’den farklı illere doğru kaydırdığını söyleyerek dikkati çekti.
ASGARİ KURUMLAR VERGİSİ DÜZENLEMESİ
Gündemde olan Asgari Kurumlar Vergisi düzenlemesine de değinen Serter, “Torba Yasa Teklifi’nde, yeni ve mevcut maddelerde değişiklik öngören çok sayıda düzenlemenin yer alıyor. Bunlar arasında en önemlisi 2024 yılında 1 milyon 164 bin şirketi ilgilendiren Asgari Kurumlar Vergisi düzenlemesi. 2023 yılı sonu itibarıyla 1,1 milyon Kurumlar Vergisi mükellefi bulunuyor .Özellikle yerel seçimler ile depremin yarattığı maliyetlerin karşılanmasına yönelik olarak hazırlanan Torba Yasa Teklifi’ndeki düzenlemelerden 400-500 milyar TL civarında ek vergi geliri elde edilmesi bekleniyor” dedi.
Serter, kayıt dışılık ve vergi ödememe alışkanlığıyla ilgili de “Kurumlar vergisi mükelleflerinin yaklaşık yarısının zarar ya da matrahsız beyanname verdiği, bu mükelleflerin 5,7 trilyon TL gibi bir bilanço karı, 60 trilyon TL hasılatı olduğu tespit edildi. Bu kadar yüksek hasılat ve kara göre ödenecek vergi çıkmaması veya zarar beyan edilmesinde; yüksek faiz oranıyla borçlanmak, döviz kredisi kullanılması, teşvik belgeli yatırımlarda indirimli kurumlar vergisi uygulaması, KKM istisnası gibi nedenler etkili” diye konuştu.
Denizli sanayisinin gerçek potansiyelini ortaya koyabilmesi ve hak ettiği payı alabilmesi için çalıştıklarını kaydeden Serter, “Doğru destek, doğru hamleler, doğru planlama, doğru üretim ile çağı yakalamış bir Denizli sanayisi inşa etmek için tüm paydaşlara büyük görevler düşüyor” ifadesini kullandı.