Memişoğlu: Denizli, işlenmiş doğal taş ihracatında lider konumda – D20Haber
10.05.2024, Cuma
12 °C / 24 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. EKONOMİ
  6. /
  7. Memişoğlu: Denizli, işlenmiş doğal taş ihracatında...

Memişoğlu: Denizli, işlenmiş doğal taş ihracatında lider konumda

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 28 Eylül 2023 Perşembe - 08:00Güncelleme: 28 Eylül 2023 Perşembe - 08:33
Memişoğlu: Denizli, işlenmiş doğal taş ihracatında lider konumda

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Hüseyin Memişoğlu, 2023 yılının 8 aylık dönemine bakıldığında Denizli’nin işlenmiş doğal taş ihracatında 146,3 milyon dolar ile Türkiye’de lider konumda olduğunu belirtti.

İtalya’nın Verona kentinde düzenlenen Marmomac Fuarı’na Denizli’yi ise 25 firma katılırken, DENİB ise info stant ile yer alıyor. DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu ve DENİB Başkan Yardımcısı İbrahim Uzunoğlu, fuarda stant açan firmaları ziyaret ederek başarılar diledi.

TÜRKİYE’DEN 161 FİRMA

Fuara Türkiye’den 161 firmanın katılım sağladığını kaydeden Memişoğlu, “DENİB info standıyla hem üyelerimizin yanında olmayı hem de stant açmayan ancak fuarı ziyaret eden firmalarımıza toplantı alanı tesis etmeyi amaçlıyoruz” dedi.

“175 MİLYON DOLAR İHRACAT”

Denizli ihracatında maden sektörünün önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Memişoğlu, “Maden sektörü, ilimizin toplam ihracatından yaklaşık yüzde 6,5 oranında pay alıyor. Geçtiğimiz sene 280 milyon dolar değerinde doğal taş ihracatı gerçekleştirdik. Güncel rakamlara göre ise, ilimizin doğal taş ihracatı yılın ilk sekiz ayında 175 milyon dolara ulaştı” diye konuştu.

“DOĞAL TAŞ İHRACATINDA ZİREVEDEYİZ”

İşlenmiş doğal taş ihracatında Denizli’nin zirvedeki yerimizi koruduğunu belirten Memişoğlu, konuşmasında şunları söyledi:

“Denizli’nin maden sektörü ihracatının en dikkat çeken özelliğinin yüzde 85 oranında işlenmiş doğal taş ihracatı yapılması. 2023 yılı Ocak-Ağustos döneminde Denizli’nin işlenmiş doğal taş ihracatı 146,3 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu rakamla ilimiz, işlenmiş doğal taş ihracatında ülke çapında zirvede yer alıyor.

İlimizden 337 firma 115’ten fazla ülkeye işlenmiş doğal taş ve traverten ihracatı yapıyor. Ülke grupları bazında değerlendirdiğimizde ise; Kuzey Amerika ülkelerine yüzde 43, Avrupa ülkelerine yüzde 25, Asya ve Orta Doğu ülkelerine yüzde 9, Okyanusya ülkelerine ise yüzde 7 oranında doğal taş ihracatı gerçekleştiriyoruz.

İlimiz doğal taş ihracatçıları güncel trendleri takip ederek, dünya standartlarında üretim yapıyor. Dünyanın en ünlü merkezlerinde Denizli mermerlerini görmek mümkün.”