Denizli 10 yıl içinde en çok ceviz üreten il olacak – D20Haber
10.05.2024, Cuma
12 °C / 24 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. EKONOMİ
  6. /
  7. Denizli 10 yıl içinde en çok...

Denizli 10 yıl içinde en çok ceviz üreten il olacak

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 26 Ekim 2022 Çarşamba - 13:56Güncelleme: 26 Ekim 2022 Çarşamba - 14:03
Denizli 10 yıl içinde en çok ceviz üreten il olacak

Denizli’de ceviz bahçesi alanı 114 bin 530 dekara ulaşırken, önümüzdeki 10 yıl içinde Denizli’nin en fazla ceviz üretimi gerçekleştirilen il olacağı belirtildi.

Ceviz, Denizli’de son yıllarda çiftçileri cezbeden ürünler arasına girdi. Ceviz bahçeleri her geçen yıl genişlerken, 2022 yılı itibariyle il genelinde üretim yapılan alan 114 bin 530 dekara ulaştı. Üretim Acıpayam, Bozkurt, Çal, Çameli, Çivril, Güney ve Tavas ilçelerinde yapılmakta.

HASAT YAPILIYOR

Ekonomik değeri yüksek olan ürünün Acıpayam’daki hasadına başlandı. Ucarı Mahallesi’nde bulunan Mehmet Manisalı' ya ait Koztepe Çiftliği’ndeki hasada Acıpayam Kaymakamı Mustafa Gürbüz, Acıpayam Belediye Başkanı Hulusi Şevkan, İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Şakir Çınar, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Yasin Gökçe, İl Müdürü Yardımcıları Nejdet Demir ve Mehmet Atmacaoğlu, Acıpayam İlçe Tarım ve Orman Müdürü Abdurrahman Oymak ile teknik personel katıldı.

İşletme sahibi Mehmet Manisalı, hasadı makine ile gerçekleştirdiklerini, ürünün kabuğunu soymada ve kurutmada modern tarım tekniklerinin kullanımı sayesinde işçilik ile zaman yönünden büyük ölçüde tasarruf sağladıklarını söyledi.

HEDEF 10 YILDA İLK SIRADA OLMAK

İl tarım ve Orman Müdür Vekili Şakir Çınar ise, denizli’de ceviz yetiştiriciliğinde ana ürün olarak Chandler, Şebin, Bilecik, Fernor çeşitlerinin öne çıktığını, ayrıca önemli miktarda kendiliğinden çıkmış tescilsiz yerli cevizlerin de üretildiğini belirtti.

Denizli’nin ceviz yetiştiriciliğine uygun iklime sahip olduğunu kaydeden Çınar, “İlimiz ceviz alanları 114 bin 530 dekara ulaşmış olup, ülkemizde alan bakımından birinci üretim bakımından dördüncü sırada yer almaktadır. Bu alanların çoğu yeni tesis olduğu için önümüzdeki 10 yıl içinde ilimiz, Türkiye'nin en çok ceviz üreten ili konumunda olacaktır. Üretimin artmasıyla üreticimizin gelir seviyesinin yükselmesi ve dolayısıyla köyden kente göçün de büyük ölçüde önlenmesi sağlanacaktır” dedi.