Memişoğlu: Ukrayna ve Suudi Arabistan’a kimyevi maddeler ve mamulleri ihracatında olağanüstü artış yaşandı – D20Haber
30.04.2024, Salı
15 °C / 30 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. EKONOMİ
  6. /
  7. Memişoğlu: Ukrayna ve Suudi Arabistan’a kimyevi...

Memişoğlu: Ukrayna ve Suudi Arabistan’a kimyevi maddeler ve mamulleri ihracatında olağanüstü artış yaşandı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 8 Kasım 2023 Çarşamba - 18:19Güncelleme: 8 Kasım 2023 Çarşamba - 18:20
Memişoğlu: Ukrayna ve Suudi Arabistan’a kimyevi maddeler ve mamulleri ihracatında olağanüstü artış yaşandı

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Hüseyin Memişoğlu, 2023 yılının Ocak-Ekim ayları arasında Ukrayna ve Suudi Arabistan’a kimyevi madde ve mamulleri ihracatında olağanüstü artış yaşandığını dile getirdi.

DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, Denizli’nin kimyevi maddeler ve mamulleri sektörünün ihracat rakamlarını paylaştı. Sektörün 2022 yılında 97 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini kaydeden Memişoğlu, 2023 yılı Ocak-Ekim döneminde ise ihracatın 68,3 milyon dolara ulaştığını aktardı.

Bu dönemde, Suudi Arabistan ve Ukrayna’ya yönelik ihracatın olağanüstü bir şekilde arttığını belirten Memişoğlu, “2023 yılının Ocak-Ekim döneminde kimyevi maddeler ve mamulleri sektöründen en fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz ilk 5 ülke Almanya, Suudi Arabistan, Rusya, Mısır ve Kazakistan olarak sıralandı. Sektörden daha çok yapılan ihraç kalemleri kimya plastikleri, kauçuk eşya, kozmetik ürünleri ve mineral yağlar olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

Kimyevi maddeler bir çok sektöre katkı sağladığını ifade eden Memişoğlu, şunları söyledi:

“Kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü petrol, doğal gaz, hava, su, mineraller ve metaller gibi hammaddeleri 70 binin üzerinde farklı ürüne dönüştürerek hemen her sektöre girdi sağlayan, ülkelerin sanayilerinin gelişimi için kilit öneme sahip bir sektör olarak değerlendiriliyor.

Oldukça geniş bir ürün yelpazesine sahip olan kimyevi maddeler ve mamulleri sektöründe temizlik ürünleri, boya,kozmetik ürünleri, ilaçlar gibi tüketim mallarının yanı sıra, tarım sektörü için gübreler ve tarım ilaçları, kimya sanayinin de dâhil olduğu imalat sanayinin ihtiyaç duyduğu organik ve inorganik kimyasallar, boyalar, laboratuvar kimyasalları, termoplastikler ve benzeri ürünler üretiliyor."