DEGİAD’dan gecikmeli elektrik ve doğal gaz zamları eleştirisi – D20Haber
26.04.2024, Cuma
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. EKONOMİ
  6. /
  7. DEGİAD’dan gecikmeli elektrik ve doğal gaz...

DEGİAD’dan gecikmeli elektrik ve doğal gaz zamları eleştirisi

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 5 Temmuz 2021 Pazartesi - 13:18Güncelleme: 5 Temmuz 2021 Pazartesi - 13:30
DEGİAD’dan gecikmeli elektrik ve doğal gaz zamları eleştirisi

Denizli Genç İş İnsanları Derneği (DEGİAD) Başkanı Hakan Urhan, elektrik ve doğal gaz zamlarının işletmeleri zor durumda bıraktığını belirtti.

DEGİAD Başkanı Hakan Urhan, 30 Haziran’da açıklanan elektrik, 1 Temmuz’da gerçekleştirilen doğal gaz zamlarını bugün yaptığı yazılı açıklamayla eleştirdi. “Ülke ekonomimizin çarklarının dönmesini sağlayan en önemli unsurlardan olan sanayicilerimiz ve KOBİ’lerimizin girdi maliyetlerinde ciddi bir öneme sahip olan doğal gaz ve elektrik ile ilgili son dönemdeki fiyat artışları işletmelerimizi zor durumda bırakmaktadır” diyen Urhan, şunları kaydetti:

Elektrik ve doğal gaz zammının enflasyona olan etkileri de ülkemizin hali hazırda içinde bulunduğu faiz-kur-enflasyon kısır döngüsünü daha da derinleştirecektir. Yapılan fiyat artışları işletmelerin girdi maliyetlerini kontrol etmelerini güçleştireceği gibi, rekabetçi fiyat oluşturma kabiliyetlerini de zora sokacaktır.

Yapılan bu zamlar ile orantılı olarak satış fiyatlarını arttıramayan işletmelerin önce karlılık sonrasında ise sermaye kaybına uğramaları söz konusu olacaktır. Ülkemizin global piyasalarda rekabet gücünü arttırması için işletmelerimizin öngörülebilir maliyet ve karlılık politikaları ile yönetilmesi ve ani fiyat dalgalanmalarına maruz kalmaması gerekmektedir.

İçinde bulunduğumuz pandemi sürecinde zaten ayakta durmak için destek bekleyen işletmelerimizi bu zamlar daha da çıkmaza sokmaktadır. Önümüzdeki dönemlerde zamlar ile işletmelerimizi zora sokmak yerine, yatırım ve yatırımcının önünü açacak, karlılığın, rekabet gücünün ve istihdamın artırılmasını sağlayacak destek ve teşvikler verilmelidir. Söz konusu teşviklerin ise ancak istikrarlı makro ekonomik politikalar ile bir bütün olarak değerlendirildiğinde amacına ulaşacağı da unutulmamalıdır.”