DEGİAD Başkanı Urhan’dan yüksek kur ve faiz eleştirisi – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. EKONOMİ
  6. /
  7. DEGİAD Başkanı Urhan’dan yüksek kur ve...

DEGİAD Başkanı Urhan’dan yüksek kur ve faiz eleştirisi

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 15 Ağustos 2022 Pazartesi - 13:59Güncelleme: 15 Ağustos 2022 Pazartesi - 14:19
DEGİAD Başkanı Urhan’dan yüksek kur ve faiz eleştirisi

Denizli Genç İş İnsanları Derneği (DEGİAD) Başkanı Hakan Urhan, yüksek enflasyon, yüksek kur ve faiz sarmalında özel sektörün tedarik ve finansman süreçlerini yönetmesinin çok daha zor bir hale geldiğini belirtti.

DEGİAD Başkanı Hakan Urhan, yazılı açıklamasında, iş dünyasının döviz kuru ve yüksek enflasyondan kaynaklı ciddi bir darboğazdan geçtiğini, özellikle doğal gaz ile elektriğe yıl içinde gelen yüksek zamlar ve emtia fiyatlarındaki artışların işletmelerde maliyetleri ciddi ölçüde etkilediğini, işletme sermayesi ihtiyacı giderek artan KOBİ’lerin başta emtia olmak üzere girdi maliyetlerindeki yükselme ve finansmana erişimdeki sıkıntılar nedeniyle çok ciddi zorluklar yaşadığını ifade etti.

“POLİTİKA FAİZİ %14, BANKALARDA %30-35”

Ekonomide istikrarın sağlanamamasının, yatırım iklimini güçlendirecek politikalar oluşturulamamasının sürdürülebilirliği zorlaştıracağına dikkat çeken Urhan, şunları kaydetti:

“Yüksek enflasyon, yüksek kur ve faiz sarmalında özel sektörün tedarik ve finansman süreçlerini sürdürülebilir yönetmesi çok daha zor bir hale gelmiştir. Bu noktada kördüğümü çözecek hamle, özel sektöre üretim odaklı bir ekonomi için uygun koşullarda finansmana erişim kanallarının açılmasıdır. Politika faizi yüzde 14 olsa da ticarette ve bankacılıkta faizler yüzde 30-35 aralığında seyretmekte, rotatif krediler ise yüzde 50 bandına yaklaşmıştır. Döviz kredi maliyetleri ise dolar ve Euro’da uzun vadelerde yüzde 10’ların üzerine çıkmıştır. KOBİ’lerin krediye erişim kanalları artık kapanmış durumdadır. Bu maliyetlerden kredi alınabilse dahi, geri ödemelerde sıkıntılar yaşanacağı muhtemeldir. KGF destekli 150 milyar TL’lik paket açıklansa da henüz işleme alınmadığı için işletmelerimizin bu yöndeki beklentileri devam etmektedir. Böyle bir dönemde kredi musluklarının bırakın kapanmasını kısılması dahi ekonomide çarkları durduracak süreci başlatacaktır. Dolayısıyla işletmelerimiz finansmana ne kadar uygun şartlarda ve ne kadar kolay erişebilirse üretime, yatırıma ve istihdama da aynı oranda destek verebileceği gerçeği unutulmamalıdır.”

“GÜVEN, İSTİKRAR VE ÖNGÖRÜLEBİLİRLİK ÖNEMLİ”

Ekonomi ikliminin güven, istikrar ve öngörülebilirlik gibi üç temel noktadan beslendiğini kaydeden Urhan, “Bu üç eksene en çok hasar veren unsur ülkemizin yatırımcılar nezdindeki risk algısıdır. Salt para ve maliye politikalarını kullanmak suretiyle ekonominin yönetilemeyeceği artık açıktır. Gelinen bu noktada yapısal reformlar ile güven, istikrar ve öngörülebilirliği sağlamamız artık bir zorunluluktur. Enflasyon dahil ekonomik sorunlarımızla mücadelenin asıl yolunun, hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığından geçtiği unutulmamalıdır. Fikir- ifade özgürlüğünün olmadığı, adaletin sağlanamadığı güven ve hukukun tesis edilemediği bir ortamda sürdürülebilir kalkınma ve ekonomik refahtan söz edilmeyeceği tartışmasız bir gerçektir” ifadelerini kullandı.