Denizli’nin Acıpayam ilçesinde üretim yapan ve Türkiye’de sektörünün önde gelen şirketlerinden olan Aynes Gıda’nın yeni ismi belli oldu. Şirket bundan böyle “Tarım Kredi Süt Ürünleri AŞ” ismi ile faaliyet gösterecek.
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ihale süreci tamamlanan Aynes Gıda’yı, KDV dahil 926 milyon 89 bin TL tutarındaki satış bedelini tahsil ederek, 1 Kasım itibariyle Tarım Kredi Kooperatifi’ne devretmişti.
FAALİYETİNİ TARIM KREDİ SÜT ÜRÜNLERİ AŞ İSMİYLE SÜRDÜRECEK
Satış sürecinin tamamlanmasının ardından yapılan açıklamada, “Aynes Gıda, 1 Kasım 2022 tarihi itibari ile Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği iştiraki olarak paydaşlarına tarladan sofraya değer yaratarak, Tarım Kredi Süt Ürünleri AŞ ismi altında faaliyetlerini büyüyerek devam ettirecektir. Ülkemize sektörümüze hayırlı olmasını diliyoruz” denildi.
NE OLMUŞTU?
Yaklaşık bin işçinin çalıştığı ve her gün yaklaşık 20 bin üreticinin süt verdiği Aynes Gıda, son olarak 8 Eylül 2022’de düzenlenen ihaleyle satışa çıkarılmış, kapalı teklif, açık artırma ve pazarlık aşamalarının ardından Rekabet Kurulu’nun da olumlu görüş vermesiyle en yüksek teklifi veren Tarım Kredi’ye KDV dahil 926 milyon 890 liraya satılmıştı.
SAHİPLERİ NİTELİKLİ DOLANDIRICILIKTAN MAHKUM OLDU
Gerçeği yansıtmayan bilançolarla Aynes Gıda’yı olduğundan çok daha iyi durumda göstererek tahvil ihraç edilmesi ve bankalardan yüklü miktarda kredi kullanılması sebebiyle Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından şirket yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunulmuştu.
Denizli 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Aynes Gıda’nın eski yönetim kurulu başkanı Nevzat Serin, eski yönetim kurulu başkan yardımcısı Ayhan Batur ile eski yönetim kurulu üyesi Mehmet Ali Özkan’ın tahvil ihracı sürecinde finansal tablolarda kasıtlı bir şekilde, gerçeğe aykırı düzenlemeler yaptıklarını tespit etti.
Sanıklara dolandırıcılık ve özel belgede sahtecilik suçlarından 3 yıl 4 ay hapis ve 20 bin Türk lirası adli para cezası verildi.
Ayrıca eski hissedar ve yöneticiler haklarında terör örgütü FETÖ soruşturması kapsamında açılan davalar devam ediyor.
TMSF kayyımlığı döneminde şirketin cirosu ve karlılığı artmasına rağmen, bankalara ve tahvil sahiplerine olan eski borçların ödenebilmesine imkan olmadığı ortaya çıkmıştı.
Bu durum “sürdürülemezlik raporu” ile resmileşince, Aynes Gıda “Ticari İktisadi Bütünlük” (TİB) ihalesi yoluyla satışa çıkarılmış ancak ilk ihalede gelen teklifi TMSF düşük bulmuş ve Fon Kurulu satılmasını onaylamamıştı.