50 bin kişinin emekli maaşı kesildi – D20Haber
26.06.2024, Çarşamba
23 °C / 40 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. EKONOMİ
  6. /
  7. 50 bin kişinin emekli maaşı kesildi

50 bin kişinin emekli maaşı kesildi

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 17 Haziran 2024 Pazartesi - 10:35Güncelleme: 17 Haziran 2024 Pazartesi - 10:35
50 bin kişinin emekli maaşı kesildi

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 50 bin dolayında kişinin emekli maaşını kesti. Maaşlar hesaba yatırılmayacağı gibi, bugüne kadar yapılan ödemelerin de geri isteneceği belirtildi.

SGK, emekli maaşlarının kesilmesiyle ilgili artan şikayetler sonrası bilgilendirme yaptı. Yaklaşık 50 bin kişinin emekli maaşını kestiklerini duyuran SGK, Kurban Bayramı’ndan sonra o emeklilerin maaşlarının yatmayacağını açıkladı.

Yeniçağ’ın haberine göre, SGK geçmişte usulsüz emeklilik hakkı elde eden emekli vatandaşların dosyaları titizlikle incelemeye alıyor. SGK müfettişleri tarafından gerçekleştirilen denetimler sonrası usulsüzlük yaptığı belirlenen emeklilerin maaşları kesilerek hukuki süreç başlatılıyor. 2023 yılı içerisinde bu kapsamda 50 binden fazla emeklinin maaşı kesildi ve haklarında yasal işlem başlatıldı.

SGK’nın geliştirdiği sistemle sahte sigortalar da görülebiliyor. Sahte sigortalar, emeklilik için prim gün sayısını tamamlamak isteyen kişiler tarafından sıklıkla kullanılan bir yöntem olarak göze çarpıyor.

Haberin DevamıReklam




Bu durumda kişiler, herhangi bir işte çalışmadıkları halde kendilerini çalışıyormuş gibi gösterip prim ödeyerek sisteme kayıtlarını gizlice oluşturuyorlar. SGK’nın yeni sistemleri, bu tür sahte sigorta girişi yapanları kolayca tespit edip durumla ilgili önlem alınmasını sağlıyor.

Sahte sigortalılığın belirlenmesi durumunda, emekli olan kişilerin ilk olarak emekli maaşları kesiliyor. Bununla beraber, önceki ödemelerin yasal faizi ile birlikte geri ödenmesi isteniyor. Geri ödenecek miktar kişiden kişiye değişmekle beraber uzun yıllar boyunca emekli maaşı alan bazı kişilerden 500.000 TL’ye kadar iade talep edilebiliyor.

SGK’ya geri ödeme yapması gereken kişi, istenen miktarı 30 gün içerisinde ödeyemezse hakkında yasal işlem başlatılıyor ve icra yoluyla bu para tahsil ediliyor.

Bu süreçte, sahte sigortalılık süresi hesaplanarak kişinin toplam prim gün sayısından düşülüyor. Öte yandan kişi yeniden emekli olmak istediğinde eksik prim günlerini tamamlamak zorunda kalıyor.