OSB’lerin talepleri Bakan Varank’a iletildi – D20Haber
19.04.2024, Cuma
13 °C / 18 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. Denizli OSB
  6. /
  7. OSB’lerin talepleri Bakan Varank’a iletildi

OSB’lerin talepleri Bakan Varank’a iletildi

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 2 Ekim 2020 Cuma - 18:22Güncelleme: 2 Ekim 2020 Cuma - 18:22
OSB’lerin talepleri Bakan Varank’a iletildi

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) tarafından video konferans sistemiyle gerçekleştirilen istişare toplantısında OSB’lerin sorunları ve talepleri, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a iletildi.

Online gerçekleştirilen OSBÜK toplantısında, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, çeşitli illerindeki OSB’lerin bşkanları ve bölge müdürleri ile görüş alışverişinde bulundu. Toplantıda Denizli’yi OSB Başkanvekili Derya Baltalı ve Bölge Müdürü Ahmet Taş temsil etti.

OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, Türkiye’nin pandemiye ve küresel ekonomideki tüm zorluklara rağmen sanayi üretimindeki gücünü koruduğunu, yaşanan süreçte organize sanayi bölgelerinin katkısının önemli olduğunu söyledi. Toplantıya katılan OSB temsilcileri de karşılaşılan sıkıntıları dile getirip, taleplerini dile getirdi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise, yılın ikinci çeyreğinin zorlu geçtiğini, kaygan bir zeminde dengede durulmaya çalışıldığını ve Türkiye’nin bu konuda başarılı olduğunu kaydetti. Verilen ekonomik mücadeleyle birçok ülkeden pozitif yönde ayrışıldığını aktaran Varank, şöyle devam etti:

“Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde istihdam, finansman ve sosyal yardım alanlarında kritik adımlar attık. Sosyal koruma kalkanı alanındaki politikalarımızla 15 milyona yakın vatandaşımızın hayatına dokunduk. Kısa çalışma ödeneği, nakdi ücret desteği, işsizlik ödeneği ve sosyal destek programlarıyla vatandaşlarımıza 33 milyar liraya yakın ödeme yaptık. Sizlerin de özverisiyle sanayi üretimi sokağa çıkma kısıtlamaları varken dahi durmadı. Uygulanan politikalar ile hazirandan itibaren ekonomi tekrar canlanmaya başladı. İmalat sanayinde siparişler, üretim, kapasite kullanım oranları ve ekonomik güven göstergeleri yükseldi. Bugün İmalat Sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi açıklandı. Eylül ayında 52.8 değerini alan endeks, 4 aydır eşik değerin üzerinde bir performans gösteriyor. Bugünkü veride en dikkat çekici gelişmeyse, istihdam oluşturma hızının güçlenmesi oldu. Firmalar artan siparişler doğrultusunda, Şubat 2018’den beri en yüksek oranda istihdam artışı gerçekleştirdi. Üretim 10 sektörün sekizinde artış gösterirken, en hızlı üretim artışı kimya, plastik ve kauçuk kategorisinde oldu.”

İLÇE BAZLI TEŞVİKLER

İlçe bazlı teşviklere de değinen Varank, “Yaptığımız düzenlemeyle teşvik tarihimizde ilk defa şehirlerimizin önemli bir talebi olan ilçe bazlı teşvik sistemini hayata geçiriyor olacağız. Böylece, aynı ilde bulunan ilçeler arasında gelişmişlik farklılıklarını ortadan kaldıracak, oralara yatırım çekebilecek benzersiz bir adım attık. Bu işin mutfağında veri bazlı analizler var. Bakanlığımız en ince detayına kadar hesaplamaları yaptı. Tüm il ve ilçelerimizin sosyoekonomik gelişmişlik endekslerini güncelledik. Yeni sistemle birlikte illerin gelişmişlik endeksi daha düşük ilçelerinde yapılacak yatırımlar, bir alt bölge desteklerinden faydalanabilecek. Eğer bu yatırımlar, o ilçenin organize sanayi bölgelerinde yapılıyorsa, işte o zaman doğrudan 2 alt bölge teşvikinden yararlanabilecek. Böylece görece dezavantajlı ilçelere daha fazla yatırım gidebilecek. Dezavantajlı ilçeler, hem bulundukları ilin hem de komşu ilçelerin seviyelerine daha hızlı erişebilecek, istihdam artacak, yatırım artacak, ve ekonomik hayat canlanacak” ifadelerini kullandı.