Denizli Organize Sanayi Bölgesi’nde (DOSB) kurulan Denizli Organize Sanayi Antrepo ve Lojistik Hizmetleri Ticaret A.Ş., faaliyete geçti. Şirket, dış ticarete konu eşyanın muhafaza edildiği, stoklandığı, ambalajlandığı ve taşımaya hazır hale getirildiği antrepo hizmetini sunacak.
Gümrük Müdürlüğü’nün 2015 yılında Denizli Organize Sanayi Bölgesi’ne taşınmasından sonra, sanayicilerden gelen talep üzerine Denizli Organize Sanayi Antrepo ve Lojistik Hizmetleri Ticaret A.Ş. (DOHAŞ) kuruldu. Denizli OSB Bölge Müdürlüğü’ne bağlı olarak faaliyet gösteren DOHAŞ, 7 bin metrekare alan üzerinde hizmet verecek A tipi gümrük antrepoyu hizmete sundu.
Konu ile ilgili açıklama yapan Denizli OSB Bölge Müdürü Ahmet Taş, dış ticarette en önemli unsurun malın ya da hizmetin doğru lojistik uygulamalarıyla sağlıklı bir şekilde transfer edilebilmesi olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
“Lojistik maliyetlerinin önemli bir bölümünü depolama faaliyetleri oluşturmaktadır. Depolar, ürünlerin hammadde aşamasından üretim sürecine dahil edilmesine ve nihai ürün şeklinde tüketiciye ulaşmasına kadar bütün faaliyetlerin gerçekleştirilmesinde stratejik ara noktalardır. Gümrük süreçlerinde eşyanın muhafaza edildiği, stoklandığı, korunduğu, ambalajlandığı ve taşımaya hazır hale getirildiği açık veya kapalı alanlara gereksinim duyulmaktadır. Bu aşamada antrepolar devreye girmekte ve bahsedilen gereksinimleri karşılamaktadır.
Bilindiği üzere, gümrük bölgesine getirilip gümrüğe sunulan eşyanın bir gümrük rejimine tabi tutulması, bir serbest bölgeye girmesi, Türkiye Gümrük Bölgesi dışına yeniden ihracı, imhası veya gümrüğe terk edilmesine ilişkin işlemlerin deniz yolu ile gelen eşya için özet beyanın verildiği tarihten itibaren 45 gün, diğer bir yolla gelen eşya için yine özet beyanın verildiği tarihten itibaren 20 gün içerisinde tamamlanması gerekir. Aksi halde eşya genel anlamda devletin olur. Oysa eşyanın antrepo rejimi dahilinde kalış süresi sınırsızdır.
Firmalar yurtdışına ürün gönderdiklerinde veya yurtdışından ürün aldıklarında yapılması gereken belli gümrük işlemleri vardır. Bu işlemlerin gerçekleşmesi belli bir süre aldığından yurda girişinden önce ürünlerin depolarda bekletilmesi gerekir. Bu depolar gümrük binalarına oldukça yakın olarak konumlandırılır ve antrepo olarak adlandırılır. Buraya konulan malların vergisi henüz ödenmemiştir ve gerekli işlemler tamamlanana kadar ürünler burada koruma altında tutulur. Burada bulunan ürünler ticari ürünler olarak geçer. A tipi gümrük antrepo bitişiğinde 1.600 metrekarelik bir alan da gümrüksüz depolama alanı olarak ayrılmıştır.”
10 DÖNÜME LOJİSTİK MERKEZ
Bu yılın mart ayında Devlet Demir Yolları ile yapılan protokol gereği OSB sınırındaki yaklaşık 100 dönüm alan üzerine Lojistik Merkezi kurulacağını bildiren Taş, “Konu ile ilgili Devlet Demir Yolları İzmir 3. Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Soner ve ekibi ile Ekim ayında görüşülmüş ve projemiz onaylanmıştır. DDY İzmir 3. Bölge Müdürlüğü tarafından ihaleye çıkılacaktır. Söz konusu Lojistik Merkezi hizmete girdikten sonra mevcut A Tipi Gümrük Antrepomuzu bu bölgeye taşıyarak sanayicilerimizin vergi muafiyetinden faydalanmalarını sağlayacağız” dedi.