Şanlıurfa’dan Denizli’ye gelen mevsimlik işçilerin çocuklarına çadırda eğitim – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
17 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EĞİTİM
  4. /
  5. EĞİTİM
  6. /
  7. Şanlıurfa’dan Denizli’ye gelen mevsimlik işçilerin çocuklarına...

Şanlıurfa’dan Denizli’ye gelen mevsimlik işçilerin çocuklarına çadırda eğitim

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 5 Haziran 2021 Cumartesi - 12:23Güncelleme: 5 Haziran 2021 Cumartesi - 16:20
Şanlıurfa’dan Denizli’ye gelen mevsimlik işçilerin çocuklarına çadırda eğitim

Denizli’ye mevsimlik işçi olarak Şanlıurfa’dan gelen ailelerin çocuklarına kurulan “çadır okul” ile eğitim-öğretim veriliyor.

Şanlıurfa’dan mevsimlik tarım işçisi olarak Pamukkale ilçesine gelen 10 aile, Kurtluca Mahallesi’ne çadır kurdu. Yaklaşık 100 kişilik grup içerisinde yer alan ilkokul, ortaokul ve lise çağındaki öğrencilerin eğitimlerini karşılamak için ise Pamukkale Halk Eğitim Merkezince çadır okul kuruldu.

ÇOCUKLAR İÇİN GÖNÜLLÜ OLDULAR

AFAD İl Müdürlüğünden temin edilen 4 çadırı 1000 rakımlı tepeye kurup sınıflar oluşturan Pamukkale Halk Eğitim Merkezi, temin edilen sıra ve materyaller ile kısa sürede sıcak bir eğitim yuvası oluşturdu.

Bu arada, kent merkezine 40 kilometre mesafede bulunan dağlık arazide kurulan çadır okulda görev yapacak öğretmen arayışına giren Halk Eğitim Merkezinin çağrısını karşılıksız kalmadı. Yeni mezun sınıf öğretmeni İlayda Güldalı ile çocuk gelişimi ve psikolojisi öğretmeni Merve Besim, çadır okulun gönüllü öğretmenleri oldu. Genç eğitimciler, 11’i ilkokul ve 6’sı anaokulu çağındaki çocuklara okuma yazma ve Türkçe öğretmeye başladı.

"PROJEDE YER ALMAKTAN DOLAYI MUTLUYUM"

Eğitim verdikleri çocukların kendilerini çok sevdiğini ve böyle bir projede ilk defa yer aldığını belirten İlayda Güldalı, “Kurtluca Mahallesi’nde kurulan çadırlarda eğitim vermekteyiz. Gönüllü olarak buraya geldik. Çocuklarla okuma, yazma ve boyama gibi onları geliştirici etkinlikler yapıyoruz. Şu an 30’a yakın öğrencimiz var. Fakat çoğu ortaokul çağında, onlar devam etmiyor. İlkokul grubunda 11 ana okul grubunda ise 6 öğrencimiz bulunmakta. Okuma ve yazma eğitimi veriyorum, el, kas becerilerini geliştirmek üzere çizgi çalıştırmaları yapıyoruz. İlk kez böyle bir projede yer aldığım için çok mutluyum” dedi.

“ÇOCUKLARI GÖRÜNCE GÖNÜLLÜ OLDUM”

Öğrencilerini çocukları gibi gördüklerini ifade eden Merve Besim ise, “Ailelerin Şanlıurfalı olanları var, Suriye vatandaşı olan öğrenciler var. Mevsimlik göç olarak geliyor, burada 6-7 ay kadar kalıyorlar. Kekik için ayçiçeği için gelenler var. Pamukkale Halk Eğitim Müdürlüğünden beni aradılar. Öncelikle olarak alanı görmemi istediler. Çocukları da görünce gönüllü olarak katılmaya karar verdim. Geçtiğimiz gün izinliydim, çocuklar beni özlemişler, sormuşlar. Bende onlara gelirken hediyeler aldım. Artık çocuklarım gibi hissediyorum” diye konuştu.

"OKUMA YAZMA, KİMİNİN İSE TÜRKÇE BİLMEDİKLERİ ÖĞRENDİK"

Bölgeye geldiklerinde çocukların durumunu görerek harekete geçtiklerini belirten Pamukkale Halk Eğitim Merkezi Müdürü Abidin Mutlubaş da, “Burada neler yapabileceğimizi, çocukların eğitime nasıl kazandırabileceğimiz değerlendirildi. Daha sonraki süreçte ise çocukların okula gitmedikleri, birçoğunun okuma yazma kiminin ise Türkçe bilmedikleri öğrendik. Burada bir faaliyet yapmamız zorunluluk olduğu ortaya çıktı. Şu an 3 kurs modülümüzde 30’a yakın öğrencimiz var. Bazı öğrencilerimiz farklı sebeplerden derslere devam edemiyor. Eğitim yapmak için bir mekana ihtiyaç duyduk. Mekanı kazandırmak için AFAD İl Müdürlüğü görüştüğümüzde bize çadır konusunda yardım olacaklarını söyledi. 4 çadırı depolarından alarak personellerimiz ile burada kurduk. Halk Eğitim Müdürlüğündeki masa, sıra ve benzeri araçları buraya taşıyarak çocuklar için mobil bir derslik hazırlamaya çalıştık” açıklamasını yaptı.

DENİZLİ (İHA)