PAÜ’lü öğrenciler TEKNOFEST’te birinciliği kaptı – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
17 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EĞİTİM
  4. /
  5. EĞİTİM
  6. /
  7. PAÜ’lü öğrenciler TEKNOFEST’te birinciliği kaptı

PAÜ’lü öğrenciler TEKNOFEST’te birinciliği kaptı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 27 Eylül 2020 Pazar - 21:18Güncelleme: 28 Eylül 2020 Pazartesi - 22:05
PAÜ’lü öğrenciler TEKNOFEST’te birinciliği kaptı

TÜBİTAK yürütücülüğünde Gaziantep’te düzenlenen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nde (TEKNOFEST-2020), Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) öğrencileri başarılı sonuçlar elde etti. Tekrar kullanabilen roket üreten Hazar takımı ile biyoteknoloji inovasyon fikir kategorisinde Graphone takımı birinci oldu.

“Milli Teknoloji Hamlesi” sloganı ile bu yıl finalleri Gaziantep’te yapılan Türkiye’nin en büyük teknoloji festivali TEKNOFEST 2020’de dereceye giren takımlara ödülleri, törenle verildi. Roket kategorisinde orta ve yüksek irtifa ile birinci olan PAÜ Hazar Takımı, ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldı.

PAÜ Graphone Takımı da biyoteknoloji inovasyon fikir kategorisinde birinciliği elde etti. Öğrencilere ödülünü İçişleri Bakanı Süleyman Soylu verdi.

Algan Teknoloji Takımı “tarım teknolojileri”, ATAY Takımı elektromobil aracı Alatay ile “ürün teşvik” kategorilerinde ikinciliği elde etti. Ayrıca, Atay Takımı’na elektrikli araç yarışlarının tanıtımı ve toplumda farkındalık oluşturulmasına yönelik çalışmaları nedeniyle “Tanıtım ve Yaygınlaştırma Teşvik Ödülü” verildi.

Öte yandan NCT Takımı “akıllı ulaşım”, PUSAT Takımı “insansız su altı sistemleri”, Safinaz Yollarda Takımı sağlıkta “insanlık yararına teknoloji”, Nanodrug Takımı “biyoteknoloji inovasyon fikir”, Tulgay Takımı “insanlık yararına teknoloji afet yönetimi”, Taknometa Takımı “çevre ve enerji teknolojileri” kategorilerinde finalde yarıştı.

TAKIM KAPTANI: HEDEFİMİZ SAVUNMA SANAYİNE KATKIDA BULUNMAK

Hazar Takımının takım kaptanı Serhat Turas, aldıkları ödül sonrası duygularını dile getirirken "İki ayrı takım kurduk hazar takımı adı altında çok mutluyuz. Hem orta hem de yüksek irtifa roket yarışmalarına katılım sağladık. İki kategoride de Türkiye birincisi olduk. Tabi bu çok yoğun geçen bir süreçti. O yüzden böyle bir başarı elde ettiğimiz için çok mutlu ve gururluyuz. Geçen senede birinci olmuştuk. Roketimiz 6 bin metre irtifa ile 4 kilogramlık faydalı yük taşıyor ve ardından paraşütler aracılığı ile yere iniş gerçekleştiriyor. Daha sonra tekrar birleştirilip yakıt konduktan sonra tekrar kullanılabilir bir roket aslında. Biz 11 kişilik bir takımız ve hepimiz makine mühendisi öğrencisiyiz. Başarımızı çok çalışmaya borçluyuz. Hedefimiz şirketleşip ülkemizin savunma sanayine katkıda bulunmaktır” dedi.

Takımın mekanik koordinatörü Egemen Mert ise, "Roketin tasarımını yaptım. Görüyorsunuz 6 bin metreye ulaşıp geldi ama hala sapasağlam. Cumhurbaşkanımız standımıza geldi ve bize başarılar diledi. Daha yüksek irtifalara ulaşmamızı istedi. Bizde başarı sözü verdik” diye konuştu.