Denizli’nin Pamukkale ilçesinde bulunan Doğan Demircioğlu Emsan İlkokulu’nda, tasarruf amacıyla kurulan güneş panellerinden elektrik ihtiyacı, yağmur suları depolanarak da su ihtiyacının önemli bir kısmı karşılanıyor.
Doğan Demircioğlu Emsan İlkokulu idaresi, tasarruf amacıyla kendi elektriklerini üretme düşüncesiyle harekete geçti. 13 ay önce “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanılması Programı” kapsamında proje hazırlayarak ilgili makamlara sunuldu.
“YILLIK 264 BİN TL TASARRUF SAĞLANDI”
Projenin kabul edilmesiyle çatıya kurulan güneş paneli sayesinde aylık 22 bin TL, yıllık ise 264 bin TL tasarruf sağlandığı kaydedilirken, çatıdan akan yağmur suları da depolanarak bahçe sulamasında kullanılıyor.
GERİ DÖNÜŞÜM KÜTÜPHANESİ OLUŞTURULDU
Atıl durumdaki malzemeler ile geri dönüşüm kütüphanesi yaptıklarını ve Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği ‘Sıfır Atık’ projesindeki yarışmalarda 2 yıl üst üste il birincisi olduklarını aktaran Okul Müdürü Ruhi Öz, “Okul olarak, personel olarak Sıfır Atık projesine çok değer veriyorduk ve katkıda bulunmak istedik. Bu konuda çalışmalar yaptık” dedi.
GÜNEŞ ENERJİSİNDEN ELEKTRİK
Elektrik giderlerinin fazla olduğunu kaydeden Öz, “Bu sebeple kendi elektriğimizi kendimiz üretmek istedik. Bizim için en uygun olan güneş enerjisi (GES) projesiydi. Bakanlık da bu arada ‘Temiz ve Tasarruflu Bin Okul Projesi’ni başlattı. Biz de bunun öncülüğünü yapmış olduk. Şu anda 41 panelde kendi enerjimizi kendimiz üretiyoruz” diye konuştu.
YAĞMUR SULARI DEPOLANIYOR
Yağmur sularını depolama projesine iki tanker bağışlandığını dile getiren Öz, “Okulumuzun çatılarına akan yağmur sularını depolarımızda biriktirip; ağaçlarımızı, çimlerimizi, bitkilerimizi bu depolardan sulamaktayız. Okul bahçemizde otomatik damlama ve püskürtme sulama sistemleri yaptık ve kullanmaktayız. Hatta bu proje Büyükşehir Belediyemizce de beğenildi ve projemize destek amaçlı iki büyük tanker bağışlandı” ifadelerini kullandı.
DENİZLİ (İHA)