Ebeveynlere uzaktan eğitimle ilgili öneriler – D20Haber
26.04.2024, Cuma
16 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EĞİTİM
  4. /
  5. EĞİTİM
  6. /
  7. Ebeveynlere uzaktan eğitimle ilgili öneriler

Ebeveynlere uzaktan eğitimle ilgili öneriler

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 31 Mart 2021 Çarşamba - 12:18Güncelleme: 31 Mart 2021 Çarşamba - 13:55
Ebeveynlere uzaktan eğitimle ilgili öneriler

Merkezefendi Sağlıklı Hayat Merkezi Çocuk Gelişimi Danışmanı Şeyma Akgün Nur, pandemi döneminde uygulanan uzaktan eğitimle ilgili ebeveynlere “çocuğunuzu şevkatle dinleyin” önerisinde bulundu.

Çocuk Gelişimi Danışmanı Şeyma Akgün Nur, pandeminin diğer streslerle birleştiğinde, ebeveynlerin uzaktan öğrenmeye karşı mükemmeliyetçilikten umutsuzluğa kadar değişen bir dizi tepkisi olabileceğini, bir uzmandan yardım almanın duygusal tepkileri belirlemeye yardımcı olabileceğini, ebeveynlerin öfkeleri, umutsuzlukları, yorgunlukları ve çaresizlikleri hakkında konuşurken kendilerini güvende hissetmelerini sağlayabileceğini belirtti.

Çevrimiçi öğrenme ile okul ortamı arasındaki farklara değinen Nur, “Video platformları, grup aktivitelerinin sosyal ortamını sunmaz. Okulda çocuklar sıkıldıklarında sınıfta hareket ederler, dışarı çıkarlar ve tüm duyularını harekete geçiren, gözlerini yeniden odaklayan ve eklemlerini geren diğer aktiviteleri yaparlar. Bunun aksine, pek çok çocuk gün boyu dizüstü bilgisayarında gözleri ile aynı noktada oturuyor ve çok algılı bir yaklaşımla öğretilen derslere erişemeyebiliyor. Bu noktada dersi takip edememe, dersten kopma gibi durumlar yaşanabiliyor” dedi.

Gerekirse yakın çevre veya uzmanlardan destek alma önerisinde de bulunan Nur, “Ebeveynler, çocuklarla birlikte çevrimiçi öğrenmeyi konuşurken neden bu kadar zor hissettirdiğini ifade etmelerine yardımcı olmalı, zorlandıkları noktaları şefkatle dinlemeli, başka çocuklarla kıyaslamaya girmemeli, çocukların verdikleri geri dönüşler doğrultusunda ev ve ortam düzenlemelerine gitmelidirler” diye konuştu.

Uzaktan eğitim zor olsa da bir sınıf topluluğu ile bağlantı kurmak gibi önemli eğitimsel faydalar sağladığını kaydeden Nur, çevrim içi öğrenmeyi zor bulan çocukların ebeveynleri için yararlı olabilecek şu ipuçlarını verdi:

“Sanal okul sırasında çocuk farklı internet ortamlarına girmeye veya çevrimiçi oyun oynamaya karşı koyamazsa, ödevlerini yazılı bir şekilde isteyebilirsiniz. Ayrıca okul yönetimine ders esnasında YouTube’u veya diğer cazip siteleri engellemek için bir tarayıcı izleme hizmeti olup olmadığını sorabilirsiniz.

Öğrenme güçlüğü çeken veya geciken becerilere sahip çocuklar için ilerlemelerini takip edin (örneğin, okuma puanları). Akademik beceriler geride kalıyorsa veya duruyorsa, okul yönetimi bu durumu size bildiriyorsa, video oturumları veya yüz yüze oturumlar yapın.

Ders yükü çok fazlaysa veya çocuklar çalışmak için karşı koyuyorsa, çocuğun gerçekten pratik yapması gereken konulara odaklanmalarını isteyin. Unutmayalım ki bu süreç çocuk ve aileler için oldukça yeni ve farklı bir deneyim. Bu süreçte ebeveyn-öğrenci-öğretmen işbirliğinde ilerlemek en doğru yaklaşım olacaktır.”