Derya Hanım, Osmanlıca ne zaman yabancı dil oldu? – D20Haber
19.04.2024, Cuma
13 °C / 18 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EĞİTİM
  4. /
  5. EĞİTİM
  6. /
  7. Derya Hanım, Osmanlıca ne zaman yabancı...

Derya Hanım, Osmanlıca ne zaman yabancı dil oldu?

A- A+
Engin ÜNAL / D20HABER
Yayınlanma: 8 Ağustos 2020 Cumartesi - 18:00Güncelleme: 8 Ağustos 2020 Cumartesi - 18:36
Derya Hanım, Osmanlıca ne zaman yabancı dil oldu?

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Dil Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezine (PADAM) “adrese teslim kadro ile atanacağı” iddialarıyla gündeme gelen Rektör Prof Dr Hüseyin Bağ’ın eşi Derya Bağ, bu kez CV’sine Osmanlıca için “yabancı dil” yazmasıyla dikkati çekti.

PAÜ’nün PADAM’a alınacak bir öğretim görevlisi için çıkılan ilana, “Arap dili ve edebiyatı, Arapça öğretmenliği ya da Fars dili ve edebiyatı bölümleri lisans mezunu olmak, dil alanında tezli yüksek lisans yapmış olmak, lisans mezuniyeti sonrasında en az 10 yıl eğitim ve öğretim alanında deneyim sahibi olmak, yabancılara Türkçe eğitimi sertifikasına sahip olmak, belgelendirmek kaydıyla branş dili yanı sıra en az orta düzeyde ikinci bir yabancı dil bilmek ya da ikinci yabancı dil alanında hazırlık sınıfını başarıyla tamamlamış olmak, Arapça öğretmenliği haricindeki bölümlerden mezun olanlar için pedagojik formasyon sertifikasına sahip olmak” koşulları yazıldı.

SINAV 10 AĞUSTOS’TA, SONUÇLAR 13 AĞUSTOS’TA AÇIKLANACAK

Denizli kamuoyunda büyük yankı uyandıran, başta siyasiler olmak üzere birçok kesim tarafından eleştirilen söz konusu kadro için açılan sınav 10 Ağustos Pazartesi günü, sonuçlar 13 Ağustos Perşembe günü açıklanacak. Kadro tek kişilik ve başvuran tek kişi olsa da kamuoyu tepkilerinin geri adım attırıp attırmayacağı merak ediliyor.

CV’DE DİKKAT ÇEKEN BİLGİLER

PAÜ Rektörü Hüseyin Bağ, adrese teslim koşullar ile eşine özel kadro oluşturduğu iddialarına kulak tıkarken, Derya Bağ’ın ise 2018’den bu yana bilgisayar işletmeni olarak görev yaptığı PADAM’daki CV’sinde yer alan bilgilerin, ilandaki koşullarla nasıl uyum gösterdiği dikkati çekti.

OSMANLICA İÇİN “YABANCI DİL” TANIMI

Derya Bağ’ın CV’sinde dikkat çeken bir başka bilgi ise bildiği yabancı diller ile ilgili. Arapçayı ileri, İngilizceyi iyi ve Farsçayı orta düzeyde bildiği belirtilirken, Osmanlıcayı da yabancı dil olarak tanımladığı ve ileri düzeyde bildiği notu yer alıyor.

Bunun üzerine uzun yıllar Türkçe öğretmenliği yapmış isimlerle konuştuk. “Biz mi bilmiyoruz, Osmanlıca yabancı dil mi?” sorumuza “Osmanlıca, yabancı bir dil değildir. Türkçe, Arapça ve Farsçanın karışımıdır. Arapçayı bilenler pek ala Osmanlıca yazıları okuyabilir” yanıtını aldık.

MÜDÜRÜN ÖZ GEÇMİŞİ YOK, MEMUR BAĞ’IN VAR

Öte yandan PADAM sayfasına girildiğinde müdür vekili Öğr. Gör. Dr. Erdost Özkan, müdür yardımcısı Öğr. Gör. Mehmet Sarıköse ile akademik ve idari kadroda yer alan personelin isimleri sıralanıyor. Burada müdür vekili ile müdür yardımcısı ve diğer akademik personelin öz geçmişlerine yer verilmezken, bu konuda Rektör Bağ’ın eşi Derya Bağ’a ayrıcalık tanındığı ve sadece onun öz geçmiş bilgilerine yer verildiği görülüyor.