Zolan: Kumkısık Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin kapasitesiarttırıldı – D20Haber
26.04.2024, Cuma
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Zolan: Kumkısık Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin...

Zolan: Kumkısık Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin kapasitesiarttırıldı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 25 Haziran 2022 Cumartesi - 12:32Güncelleme: 25 Haziran 2022 Cumartesi - 13:07
Zolan: Kumkısık Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin kapasitesiarttırıldı

Kumkısık Katı Atık Bertaraf Tesisi’ndeki çalışmaları inceleyen Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, tesis kapasitesinin önümüzdeki 10 yıllık ihtiyacı karşılayacak şekilde arttırıldığını ifade etti.

Denizli Büyükşehir Belediyesi, çevre yatırımları kapsamında, Kumkısık Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin kapasitesini arttırmak için çalışmalarını sürdürüyor. Tesiste incelemelerde bulunan Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan’a, Genel Sekreter Yardımcısı Seval Gebeş ve Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Ramazan Değirmenci ile beraberindekiler eşlik etti.

 

Tesisin depolama sahasının 6,5 hektar arttırıldığını aktaran Zolan, “Geleceğe güzel bir şehir bırakmak adına Büyükşehir Belediyesi olarak en etkili çalışmaları yaptık” dedi. Denizli merkez ve ilçelerinde 10 yıl öncesine kadar evsel atıkların vahşi depolama yöntemi ile kontrolsüz bir şekilde bertaraf edilmeye çalışıldığını anımsatan Zolan, bunun sonucunda da sızıntı sularının yer altı sularını kirletmesi, yağmur ve rüzgarlarda kirlilik ve mikropların doğaya dağılması riski başta olmak üzere vahşi depolamanın tüm canlılara yönelik olumsuz etkileri olduğunu belirtti.

“10 YILLIK İHTİYACI KARŞILAYACAK”

Katı Atık Bertaraf Tesisi 3. Lot yapım çalışması ile tesis kapasitesinin 10 yıllık ihtiyacı karşılayacak şekilde artırıldığını dile getiren Zolan, “Burada çöplerin depolandığı 1. Lot doldu, 2’nci Lot da dolmak üzere olduğu için bu yatırımımızı devreye alıyoruz. Bir ay sonra inşallah 3. Lot çalışmamızı da tamamlayacağız. Bu yatırımla çevreye çok büyük katkı sağlamış ve insanlarımızın sağlığını korumuş olacağız. Yer altı sularının kirlenmemesi, doğa ve çevreye hiçbir olumsuz etki bırakılmaması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu çok maliyetli, zor, görünmeyen ama yapılması gereken bir yatırımdır. Denizlimize en çevreci,en temiz şehir diyorsak bunlar da olmazsa olmaz yatırımlardır” diye konuştu.

ZOLAN’DAN ‘ÇÖPLERİ AYRIŞTIRIN’ TAVSİYESİ

Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi ile tıbbi atıkların bertaraf edildiğini kaydeden Zolan, çöplerden açığa çıkan metan gazını da elektrik enerjisine dönüştürdüklerini söyledi. Tesisin iklim değişikliğine karşı önemli bir yer tuttuğunu belirten Zolan, evsel atıkların da ayrıştırılarak ekonomiye kazandırılması gerektiğine vurgu yaptı. Zolan, vatandaşlara da çöplerini ayrıştırmaları tavsiyesinde bulundu.

“ÇÖPTEN SIZAN SULAR ARITILIYOR”

Çöp sızıntı sularının zararsız hale getirilmesi için hizmete alınan Sızıntı Suyu Arıtma Tesisi hakkında da konuşan Zolan, şunları söyledi:

“Burada çöp sularını direkt olarak doğaya bırakmıyoruz. Arıtma tesisimizde birçok işlemden geçtikten sonra sızıntı suları zararsız hale geliyor. Ama biz ona rağmen yine de buradaki suyu vidanjörlerle alıp, Merkez Atık Su Arıtma Tesisimize bırakıyoruz. Orada ikinci bir arıtma işlemi daha görüyor. Yaklaşık bir yıl önce Sızıntı Suyu Arıtma Tesisimizi tamamladık. Düzenli çöp depolaması olduğu gibi oradan çıkan çöp sularının da arıtmasını gerçekleştirerek görevimizi en iyi şekilde yapmaya çalışıyor, milletimize hizmet etmeye gayret ediyoruz. Denizli’de yaşayan tüm vatandaşlarımız hizmetin en iyisine en güzeline layık.”