Zeytinköy Kanyonu Doğal Sit-Nitelikli Koruma Alanı ilan edildi – D20Haber
26.04.2024, Cuma
16 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Zeytinköy Kanyonu Doğal Sit-Nitelikli Koruma Alanı...

Zeytinköy Kanyonu Doğal Sit-Nitelikli Koruma Alanı ilan edildi

A- A+
Engin ÜNAL / D20HABER
Yayınlanma: 14 Mart 2020 Cumartesi - 11:07Güncelleme: 14 Mart 2020 Cumartesi - 11:11
Zeytinköy Kanyonu Doğal Sit-Nitelikli Koruma Alanı ilan edildi

Denizli’nin Pamukkale ilçesi sınırları içinde yer alan, şelaleri, göleti ve zorlu yürüyüş parkıyla doğa harikası konumundaki Zeytinköy Kanyonu, “Doğal Sit-Nitelikli Koruma Alanı” ilan edildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, Denizli’de doğa harikası bir alanın koruma altına alınması yolunda önemli bir karar aldı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un 10 Mart 2020 tarih ve 63.952 sayılı oluruyla, Zeytinköy Kanyonu “Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı” ilan edildi.

TAŞ OCAĞI OLARAK KULLANILDI

Kentin hemen yanında yer alan doğal güzelliklerimizden Zeytinköy Kanyonu, geçmişte taş ocağı olarak kullanılıp bir bölümü tahrip edildi. Öyle ki, dinamit kullanılarak kayaların parçalanması sırasında yayılan gürültü, havada uçuşan taşlar, toz bulutu yıllarca şikayet konusu oldu. Bu şikayetler geç de olsa sonuç verdi ve taş ocağı kapatıldı.

KANYONU ŞELALER VE GÖLET SÜSLÜYOR

Pamukkale Üniversitesi Kampüsü’nün bitiminden itibaren başlayan Zeytinköy Kanyonu, doğa yürüyüşçüleri tarafından biliniyor. Burası onların aktiviteleri için bulunmaz bir parkur niteliğinde.


Bazen tırmanışla, bazen suyun içinde yürüyerek, mini gölet gölette kulaç atarak geçiliyor. Şelaler ise yaz sıcağında konuklarını serinletiyor. Çevresindeki yaban keçileri ve doğanın diğer sahipleri de kanyona ayrı bir güzellik katıyor.

FOTOĞRAFLAR: Zeki AKAKÇA