Zeybekci ve Çetin’in arsalarına kat artışı sağlayan plan değişiklikleri davalık – D20Haber
28.04.2024, Pazar
16 °C / 30 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Zeybekci ve Çetin’in arsalarına kat artışı...

Zeybekci ve Çetin’in arsalarına kat artışı sağlayan plan değişiklikleri davalık

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 25 Şubat 2021 Perşembe - 19:21Güncelleme: 25 Şubat 2021 Perşembe - 19:39
Zeybekci ve Çetin’in arsalarına kat artışı sağlayan plan değişiklikleri davalık

Mimarlar Odası Denizli Şubesi, Eski Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin sahibi olduğu şirkete ait arsanın “eğitim alanından ticari alana” dönüştürülerek, kat yüksekliği sağlanması ve Denizlispor Kulübü Başkanı Ali Çetin’in şirketine ait arsada da kat yüksekliğinin 10'a çıkarılmasına karşı yürütmenin durdurulması ve meclis kararının iptali istemiyle dava açtı.

Denizli Büyükşehir Belediye Meclisinde 17 Şubat 2020’de alınan 2 imar planı değişikliği kararı, Mimarlar Odası Denizli Şubesince yargıya taşındı. Mimarlar Odası Denizli Şubesi, Denizli Büyükşehir Belediyesine Çetin İnşaat Malzemeleri Limitet Şirketi ile Turkuaz Motorlu Araçlar Tic. ve San. AŞ’ye ait parsellerde yapılan imar planı değişiklerine ilişkin itirazlarının reddedilmesi üzerine dava açtı. Denizli İdare Mahkemesi’nde açılan davaların birisinde bilirkişi incelemesi yapılırken, diğerinde henüz o aşamaya gelinmediği öğrenildi.

TURKUAZ MOTORLU ARAÇLAR TİC. VE SAN. AŞ’YE AİT ARSA

Eski Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin şirketi Turkuaz Motorlu Araçlar Ticaret ve Sanayi AŞ’ye ait Pamukkale’nin Eskihisar Mahallesi, Merdanlarkırı mevkisi, M22a18d4b pafta, 2359 nolu parselin 24 yıllık seyir defterine bakıldığında üç farklı imar planı değişikliği yapıldığı görülmekte.

Arsayla ilgili alınan ilk kararın tarihi 1996. Denizli Belediye Meclisinin 28.6.1996 tarihli kararıyla "konut dışı kentsel çalışma alanı" olarak planlanmış söz konusu parsel.

Denizli Belediye Meclisinin 11.1.2011 tarih ve 75 sayılı kararıyla onaylanan 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği ile arsa bu kez "eğitim alanı" oldu.

Arsa için bitmeyen imar planı değişikliklerine geçen yıl bir yenisi daha eklendi. Denizli Büyükşehir Belediye Meclisinin 17.2.2020 tarih ve 157 sayılı kararıyla arsa “eğitim alanı” olmaktan çıkarılıp, “ticari alana” dönüştürüldü.

Bu arsa son olarak kasım ayında gündeme geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Eskihisar Mahallesi Merdanlarkırı mevkisindeki arsayla ilgili imar planı değişikliklerine dikkat çekerek, “Bu alan her ne hikmetse eğitim alanına çevrildikten sonra Nihat Zeybekci’ye ait Turkuaz Motorlu Araçlar Tic. ve San. AŞ tarafından satın alınmıştır. Bununla da yetinilmemiş, bu kez inşaat yoğunluğu 0,25 emsal iken İmar Komisyonunun 9 Kasım 2020 tarihli kararıyla 1 emsale çıkartılmıştır. Tam 4 kat inşaat yoğunluğu artışı ile Nihat Zeybekci’ye ikinci kez imar rantı katmerlendirilerek hediye edilmiştir” açıklamasını yapmıştı.

“9 YIL GEÇTİ, BİR ŞEY YAPILMADI” SAVUNMASI

İmar planı değişikliğiyle ilgili talepte ise, konut dışı kentsel çalışma alanından eğitim alanına dönüştürülen arsayla ilgili üzerinden 9 yıl geçmesine rağmen kamulaştırma yapılmadığı, kısıtlılık halinin devam etmesinin parsel sahiplerine hak mağduriyeti yaşattığı savunulmuştu.

MİMARLAR ODASI PLAN DEĞİŞİKLİĞİNİ YARGIYA TAŞIDI

Mimarlar Odası Denizli Şubesi, Turkuaz Motorlu Araçlar Ticaret ve Sanayi AŞ’ye ait arsayla ilgili yapılan plan değişikliğiyle ilgili Denizli Büyükşehir Belediyesine yaptığı itirazın reddedilmesi üzerine, kamu yararına aykırı davranıldığı gerekçesiyle konuyu yargıya taşıdı. Denizli İdare Mahkemesinde geçen yıl ekim ayında dava açıldı. Bu davayla ilgili mahkeme kararıyla bilirkişi oluşturuldu. Bilirkişi heyeti ocak ayında Eskihisar Merdanlarkırı mevkisindeki alanda inceleme yaptı. Bilirkişi raporunun mahkemeye sunulmasının ardından bir karar verilmesi bekleniyor.

ÇETİN’İN ARSASIYLA İLGİLİ KAT ARTIRIMINA DA DAVA AÇILDI

Mimarlar Odası Denizli Şubesi, Zeybekci’nin şirketine ait arsa ile aynı tarihte Büyükşehir Belediye Meclisinden geçen bir başka imar planı değişikliğini kararına karşı da dava açtı. Bu davanın muhatabı da Denizlispor Kulübü Başkanı Ali Çetin’in sahibi olduğu Çetin İnşaat Malzemeleri Limitet Şirketi.

Şirkete ait, Bereketler Mahallesi M22a21a-3b pafta, 7959 nolu parselle ilgili hazırlanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliğinin Büyükşehir Belediye Meclisinin 17.02.2020 tarih ve 167 sayılı kararıyla kabul edilmesine Mimarlar Odası Denizli Şubesince itirazda bulunuldu. Büyükşehir Belediyesine gönderilen itiraz yazısında şöyle denildi:

“Plan değişikliğine konu olan söz konusu parsel, mevcut 1/1000 ölçekli uygulama imar planında E: 1,50 / En çok: 5 kat / TAKS: 0,40'ı geçemez yapılaşma şartında ‘Ticaret Konut Alanı’ olarak planlıdır. İlgili meclis kararıyla otel yapılması halinde kat yüksekliği 5’ten 10’a çıkarılmaktadır. Bu parselin çevresinde 2, 4 ve 5 katlı yapı yoğunluğu mevcuttur. Söz konusu değişiklik bölgede plan bütünlüğünde aykırılık oluşturacak ve bölgenin genel silueti açısından olumsuz bir görüntü yaratacaktır.”

Ancak bu itirazın sonuçsuz kalması üzerine Mimarlar Odası Denizli Şubesince Denizli İdare Mahkemesinde, yürütmenin durdurularak, meclis kararının iptalini istemiyle dava açıldı. Bu davayla ilgili inceleme yapmak üzere henüz bilirkişi heyeti oluşturulmadığı öğrenildi.