Yassıada mağdurlarının yakınları için başvuru süreci başladı – D20Haber
23.04.2024, Salı
15 °C / 33 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Yassıada mağdurlarının yakınları için başvuru süreci...

Yassıada mağdurlarının yakınları için başvuru süreci başladı

A- A+
Engin ÜNAL / D20HABER
Yayınlanma: 24 Şubat 2021 Çarşamba - 10:07Güncelleme: 24 Şubat 2021 Çarşamba - 10:07
Yassıada mağdurlarının yakınları için başvuru süreci başladı

Türkiye’de sivil yönetimin askeri müdahaleyle görevden uzaklaştırılmasının yolunu açan 27 Mayıs 1960 darbesinde mağduriyet yaşayanların yakınlarına ödenecek tazminatla ilgili başvuru süreci başladı. Başvuruda kullanılacak form da Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yassıada yargılamalarıyla ilgili Yüksek Adalet Divanı’nın verdiği tüm kararlarıhukuki dayanağını hükümsüz hale getiren yasanın geçen yıl mecliste kabul edilmesinin ardından, uygulamayla ilgili yeni bir adım daha atıldı. 27 Mayıs 1960 Askeri Darbe Mağdurlarının Zararlarının Tazmini Amacıyla Kurulan Komisyon’un çalışma usul ve esasları ile başvuru formu Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna göre, 6 üyeden oluşan komisyon, en az 5 üyenin katılmasıyla toplantılarını yapabilecek ve kararlar da salt çoğunlukla alınacak. Maddi ve manevi tazminat için başvuru süresi 24 Mayıs’ta sona erecek.

2 DENİZLİ MİLLETVEKİLİ YARGILANMIŞTI

27 Mayıs 1960 darbesinden sonra kurulan Yassıada Mahkemesi, 11 ay süren duruşmaların ardından 15 idam kararı verdi. Dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Başbakan Adnan Menderes, TBMM Başkanı Refik Koraltan, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu, Maliye Bakanı Hasan Polatkan ile birlikte 15 kişi idama mahkum edildi. Menderes, Polatkan ve Zorlu, hakkındaki karar hemen uygulandı.

Haklarında idam kararı verilenler arasında o dönemin ünlü Tahkikat Komisyonu’nun başkan ve üyeleri de bulunuyordu. Komisyonun başkanlığını yapan Denizli Milletvekili Ahmet Hamdi Sancar ve komisyon üyesi Denizli Milletvekili Baha Akşit idam cezasına çarptırılan isimlerdi. Sancar ve Akşit ile birlikte 12 kişi hakkındaki idam cezası daha sonra Milli Birlik Komitesi tarafından müebbet hapse çevrildi. Kayseri Cezaevi’nde tutulan bu isimler, çıkarılan afla serbest kaldı.