Toprağını Tanı projesinin protokolü imzalandı – D20Haber
16.04.2024, Salı
13 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Toprağını Tanı projesinin protokolü imzalandı

Toprağını Tanı projesinin protokolü imzalandı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 10 Eylül 2022 Cumartesi - 12:20Güncelleme: 10 Eylül 2022 Cumartesi - 12:20
Toprağını Tanı projesinin protokolü imzalandı

Denizli Büyükşehir Belediyesi ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü arasında üreticilerin toprak analizi yaptırmalarının teşvik edilmesi amacıyla işbirliği protokolü imzalandı.

Denizli Büyükşehir Belediyesinde gerçekleşen imza törenine Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Genel Sekreter Yardımcısı Serhat Akbulut, Denizli Tarım ve Orman Müdür Vekili Şakir Çınar, Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Naciye Kapukıran ve beraberindekiler katıldı.

“GÜBRELEMENİN SAĞLIKLI OLMASINI AMAÇLIYORUZ”

Toprağını Tanı projesinin analiz ve gübrelemelerin daha doğru yaplmasını hedeflediklerini belirten Çınar, “Denizli Büyükşehir Belediyesinin bu projeye verdiği destekle de inşallah toprak analizi sayımızı daha yükseklere çıkararak yapılacak gübrelemenin daha sağlıklı olmasını amaçlıyoruz. Bundan önce olduğu gibi bugün de Denizli çiftçisinin yanındasınız ” ifadelerini kullandı.

“HANGİ ÜRÜNÜN VERİMLİ OCAĞINI BİLMEMİZ GEREKİYOR”

Denizli’nin sanayi ve turizm kenti olmasının yanı sıra çok önemli bir tarım kenti olduğunu kaydeden Zolan, üreticilere nefes aldıracak ve öncülük yapacak projeleri hayata geçirdiklerini söyledi. Zolan, “Vatandaşlarımız tabii ki toprağını her çeşit bitki ekebiliyor, üretimle ilgili gayret gösteriyor ama toprağı tanımadığımız takdirde orada ne tür ürün üreteceğimizi hangi ürünün daha verimli olacağını bilmemiz gerekiyor. Bunun ötesinde gübreleme, diğer mücadeleler olsun elimizde bir analiz olması gerekiyor” dedi.

BEDELİN %75’İNİ BÜYÜKŞEHİR KARŞILAYACAK

Analiz için il genelinde başvuran ilk bin üreticinin toprak analiz bedellerinin yüzde 75 karşılayacaklarını dile getiren Zolan, şu ifadeleri kullandı:

“Çiftçilerimizin en azından toprağını bilmesi ve ne tür ürün üreteceğini ve hangi gübreleri ne şekilde kullanması gerekeceğini toprağın içindeki eksiklikler tespit edileceği için eksik olanı kullanması gerekiyor. Orada fazla olanı tekrar kullandığımızda toprağa zarar verebiliyoruz. Bilinçli tarım yapmak adına bu iş çok önemli ve kıymetli. Toprağımızı tanımamız gerekiyor. Biz de bu projemizle toprak analizle ilgili çalışmamızı yaptık. Hayırlı ve uğurlu olsun. İnşallah çiftçimizin üreten insanlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz. Allah’ım bol bereketli ürünler versin”

Konuşmaların ardından protokol Başkan Zolan ve İl Müdürü Çınar tarafından imzalandı.

BİLİNÇLİ TARIMA TEŞVİK

Toprağını Tanı projesiyle çiftçilerin arazilerindeki besin maddesi eksikliği tespit edilerek ürünlerine uygun gübre önerisinde bulunacağı bildirildi. Bilinçli tarımın yapılması teşvik edilmesi, arazinin ihtiyacı oranında gübre önerilerek üreticinin ihtiyacının altında ya da çok üzerinde gübre kullanılmasının önlenmesi amaçlanıyor.

ÜRETİM MALİYETLERİNİN DÜŞÜRÜLMESİ HEDEFLENİYOR

Proje ile üretim maliyetlerinin düşürülmesi, analiz yaptıran üreticilerin artışı teşvik edilerek eksik veya fazla gübrelemenin getirdiği ürün kayıpları önlenmesi hedefleniyor. Ayrıca, verimsiz olduğu düşünülen alanların toprak analizi uygun gübreleme programı yapılarak işlenebilir ve üretime kazanılır hale gelmesi sağlanarak, araziye atılan gübre miktarı analiz sonucuna göre yapıldığı için ihtiyacın dışında ve zamanda gübre kullanımı önlenecek. Toprak ve su kaynaklarının kirliliğin önüne geçilerek, güvenilir sağlıklı gıda üretim ve tüketimi teşvik edileceği kaydedildi.