Tarihi gün yeniden yaşatılacak – D20Haber
26.04.2024, Cuma
16 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Tarihi gün yeniden yaşatılacak

Tarihi gün yeniden yaşatılacak

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 13 Mayıs 2017 Cumartesi - 13:34Güncelleme: 13 Mayıs 2017 Cumartesi - 13:34
Tarihi gün yeniden yaşatılacak

Yunanlıların İzmir'i işgal etmesinden 4 saat sonra Denizli’de Müftü Ahmet Hulusi Efendi önderliğinde başlatılan milli mücadele günleri, 98 yıl öncesi gibi aynı heyecanla yeniden yaşanacak. Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, tüm Denizlilileri 15 Mayıs Pazartesi günü Saat 17.30'da düzenlenecek Milli Mücadele Günü programına ve Milli Mücadele Yürüyüşü'ne davet etti.

Müftü Ahmet Hulusi Efendi önderliğinde 15 Mayıs 1919'da yakılan milli mücadele ateşi, Denizli'de yeniden canlandırılacak. Denizli Büyükşehir Belediyesi, kentin şanlı tarihinin yeniden yaşatılıp gelecek nesillere aktarılması amacıyla 15 Mayıs Denizli Milli Mücadele Günü programı düzenliyor. 15 Mayıs 2017 Pazartesi günü 15 Temmuz Delikliçınar Şehitler Meydanı'nda saat 17.30’da çelenk sunumu ile başlayacak program kapsamında Denizlililer 98 yıl önce yaptığı gibi Bayramyeri Meydanı'na kadar Milli Mücadele Yürüyüşü gerçekleştirecek.

DENİZLİLİLER MEHTER EŞLİĞİNDE YÜRÜYECEK

Denizli Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı'nın eşlik edeceği yürüyüş, 15 Temmuz Delikliçınar Şehitler Meydanı'ndan başlayacak. Kortej Atatürk ve Kayalık caddelerinden geçerek Bayramyeri Meydanı'na ulaşacak. Burada Büyükşehir Belediyesi Konservatuvarı tarafından kahramanlık ve ağıt türküleri seslendirilecek. Şiirlerin okunup konuşmaların yapılacağı kutlama etkinliklerinde, halk oyunları ekibi de bir gösteri gerçekleştirecek.

“98 YIL ÖNCE OLDUĞU GİBİ”

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, 15 Mayıs inancı, heyecanı ve coşkusunun 98 yıldır aynı ruhla yaşatıldığını belirterek, Denizli'nin bitmek tükenmek bilmeyen vatan sevdasının 15 Temmuz hain darbe kalkışmasında da kendini gösterdiğini vurguladı.

Tüm Denizlilileri 15 Mayıs Milli Mücadele Günü etkinliklerine davet eden Zolan, “98 yıl önce olduğu gibi aynı ruh ve inançla Denizli sancağını Bayramyeri Meydanı'na taşıyacağız ve halkımızın milli mücadele ruhunu hala yüreklerinde taşıdığını herkese göstereceğiz. 15 Mayıs 1919'da düşmanı Denizli’ye sokmayan Müftü Ahmet Hulusi Efendi ve beraberindekilerin torunları olarak bizler de 15 Temmuz'da şehrimizi vatan hainlerine bırakmadık. 15 Temmuz'un kahramanları, 98 yıl önce olduğu gibi 15 Mayıs'ın kahramanlarının izinden yürümeye devam etti” dedi.

15 MAYIS 1919'DA NELER YAŞANDI

15 Mayıs 1919'da İzmir'in Yunanlılar tarafından işgal edilmesinden 4 saat sonra Denizli Müftüsü Ahmet Hulusi Efendi vatandaşları bir araya topladı. Kayalık Camisi önünde toplanan vatandaşlar, Müftü Ahmet Hulusi Efendi'nin önderliğinde Bayramyeri Meydanı'na kadar yürüdü. Burada verdiği fetvada, "Elinizde hiçbir silahınız olmasa dahi üçer taş alarak düşman üzerine atmak suretiyle mutlaka fiili mukabelede bulununuz" diyen Müftü Ahmet Hulusi Efendi, kurtuluş meşalesini Bayramyeri Meydanı'nda yaktı.