Restore edilen Ahi Hamza Ocağı ziyarete açıldı – D20Haber
26.04.2024, Cuma
16 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Restore edilen Ahi Hamza Ocağı ziyarete...

Restore edilen Ahi Hamza Ocağı ziyarete açıldı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 14 Eylül 2022 Çarşamba - 15:24Güncelleme: 14 Eylül 2022 Çarşamba - 15:24
Restore edilen Ahi Hamza Ocağı ziyarete açıldı

Denizli’nin Acıpayam ilçesinde bulunan Ahi Hamza Ocağı, tamamlanan restorasyon çalışmalarının ardından ziyarete açıldı.

İlçenin Karahöyük Mahallesi’nde bulunan Ahi Hamza Ocağı, Denizli Büyükşehir Belediyesince yeri tespit edilerek aslına uygun bir şekilde restore edildi. Tamamlanan çalışmaların ardından açılış töreni düzenlendi.

Törene AK Parti Denizli Milletvekili Nilgün Ök, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Acıpayam Kaymakamı Mustafa Gürbüz, Acıpayam Belediye Başkanı Hulusi Şevkan, AK Parti Acıpayam İlçe Başkanı Fikret Gümüş, Denizli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Ali Erbeği ve beraberindekiler katıldı.

Türk Ocakları Denizli Şube Başkanı Prof. Dr. Turgut Tok, Denizli Büyükşehir Belediyesinin kente kazandırdığı Ahi Hamza Ocağı hakkında Zolan ve beraberindekilere bilgi verdi. Tarihe sahip çıktıklarını söyleyen Zolan, ocakta mezarları bulunan Ahi Hamza ve Ahi Ali’nin mezarları başında dua etti. Açılışa katılan mahalle sakinleriyle de bir süre sohbet eden Zolan, sorun ve talepleri dinledi.

AHİ HAMZA OCAĞI

Karahöyük’te, tarihi kayıtlardan hareketle 13. yüzyılda ‘Ulu Pazar’ adı verilen, dönemin önemli bir alışveriş merkezinin bulunduğu bilinmektedir. Ulu Pazar’ın kurulduğu bölge, antik dönemden itibaren ticaret yolu üzerindedir. Karahöyük’teki ticari yapı, beraberinde ahilik örgütlenmesini getirmiştir. 1530 tarihli, 438 numaralı Muhasebe-İ Vilayet-i Anadolu Defteri’nde, Karaağaç-ı Gölhisar Kazası’nda bir ahi tekkesi kayıtlıdır. Bu tekke, Karahöyük’te Ahi Hamza’nın idaresindeki Ahi Tekkesi’dir. Ne zaman kurulduğu kesin olarak bilinmemektedir. 1530 tarihli defterdeki kayıt, tekkenin 15. Yüzyılın sonu, 16. Yüzyılın başında kurulduğunu göstermektedir. Ahi Hamza ve daha sonra adını kaynaklarda gördüğümüz Ahi Ali, Tekke’nin haziresine defnedilmiştir.